Publicat 12/7/2019 14:08:02 +02:00CET

Els espanyols són els europeus que més mercuri tenen en el seu organisme pel consum de peix i marisc

Diversos tipos de marisco y pescado
PIXABAY - Archivo

MURCIA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

Un estudi en el qual ha participat el professor de Toxicologia de la Universitat de Múrcia, Miguel Motas, ha demostrat que els espanyols són els europeus que tenen més mercuri en el seu organisme pel consum de peix, i que els habitants de les comunitats mediterrànies són els que tenen els índexs més alts d'aquest metall.

En aquest sentit, el consum elevat de peix, especialment de peixos grossos, incideix en la presència de mercuri en l'organisme dels humans. Aquesta afirmació sobre la qual s'han fet diversos estudis acaba de ser refutada per aquesta recerca que compta amb la mostra més gran d'anàlisi de sang, orina i cabell d'un estudi com aquest.

Aquest treball de biomonitorització humana s'emmarca en el context d'un macroestudi que s'està duent a terme a nivell europeu per estudiar la presència de diferents tòxics en l'organisme dels europeus i demostra que Espanya presenta nivells més alts dels recomanables de mercuri, per sobre de la resta d'estats de la UE.

Aquesta investigació estableix, a més, que els habitants de Múrcia, València, les Balears, Andalusia i Catalunya són els que més presència d'aquest metall tòxic tenen; encara que la seva posició en l'escalafó varia si el que es té en compte són les anàlisis de sang, d'orina o de cabell.

El metilmercuri és un neurotòxic liposoluble que travessa les membranes cel·lulars i pot afectar el sistema nerviós dels adults. En el cas dels fetus i els nens, la possibilitat de tenir danys per la presència excessiva d'aquest tòxic en l'alimentació es multipliquen. Una de les característiques del metilmercuri és que s'absorbeix de manera molt ràpida i triga molt a eliminar-se.

L'estudi deixa clar que quan el consum de peix és elevat, en les anàlisis la presència de mercuri augmenta exponencialment. A més, com més edat, més presència d'aquest tòxic per efecte d'una dieta sostinguda al llarg dels anys. Per sexe, les dones presenten un índex de mercuri superior en el seu organisme.

Aquest estudi s'ha fet amb 1.900 mostres de sang, 1.700 d'orina i 600 de cabell de persones que resideixen a tot Espanya, la qual cosa suposa la mostra més gran amb la qual ha comptat mai un estudi de biomonitorització del mercuri a Espanya. Prop del 5% han presentat nivells de mercuri que suposen un risc per a la seva salut.

el més llegit

 1. 1

  Tarragona intensificarà les sancions per no complir les mesures de prevenció del Covid-19

 2. 2

  Coronavirus.- Usoc deixa sense efecte la vaga de sanitat al Segrià (Lleida)

 3. 3

  Presó per a la detinguda per matar a punyalades una familiar a Pont de Vilomara (Barcelona)

 4. 4

  Alba Vergés no descarta confinar a casa als veïns del Segrià (Lleida)

 5. 5

  Tres detinguts en una operació antijihadista a Badalona (Barcelona)