Publicat 14/06/2019 17:48

Els espanyols estan consumint treball infantil sense saber-ho, segons l'OIT

Niños refugiados trabajan en Jordania, trabajo infantil
SAVE THE CHILDREN - Archivo

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El director de l'Oficina de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per a Espanya, Joaquín Nieto, ha assenyalat que a Espanya no han detectat treball infantil, i si n'hi ha seria "marginal", per ha advertit que "els espanyols estan consumint treball infantil sense saber-ho".

"Hi ha 152 milions de nenes i nens atrapats en el treball infantil al món. Els productes que elaboren poden arribar a les mans dels consumidors espanyols, en la mesura en qu no existeixen mecanismes que informin que tal producte est lliure o no de treball infantil. Els espanyols estan consumint treball infantil sense saber-ho", ha avisat Nieto en una entrevista amb Europa Press, amb motiu del Dia contra el Treball Infantil, que se celebra aquest dimecres 12 de juny.

El més "dur", segons ha precisat, és que solen ser productes "amables" com "vestits, joguines, bombons, flors i joies". "Quan regalem aquests productes, en realitat, estem regalant treball infantil, no sempre, per molt sovint", ha alertat, alhora que ha fet una crida als espanyols perqu reaccionin.

"La societat espanyola hauria de reaccionar, ser exigent perqu les autoritats posin dispositius que evitin que arribi a les botigues i a les llars, perqu a Espanya no hi ha treball infantil, o si n'hi ha és marginal; no obstant aix, es consumeix", ha subratllat.

La solució podria ser doble, segons Nieto: per via regulatria i per via voluntria. "Les companyies podrien interessar-se per garantir que estan lliures de treball infantil, igual que diuen que els seus productes estan lliures de contaminació", ha plantejat.

Encara que el director de l'OIT a Espanya reconeix que una empresa no té per qu saber que un producte l'ha fabricat un nen, diu que el que sí que pot fer és buscar en tota la cadena de subministrament per assegurar-se que no s'explota nens i que no es vulneren els drets humans. Així, per exemple, una empresa txtil hauria de revisar d'on procedeix el fil que utilitza per a la confecció de les seves peces.

Prendre mesures en aquest sentit ajudaria, segons precisa Nieto, a erradicar el treball infantil al món, que precisament és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (el 8.7), que ha de complir-se el 2025. A més, apunta que hi ha pasos com Frana que sí que compten amb una llei que obliga les empreses amb un determinat volum a rendir comptes de tot el procés de la cadena de subministrament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés