Actualitzat 11/7/2018 11:47:21 +00:00 CET

Els editors en català reclamen al Govern executar el Pla de lectura fins al 2020

Ilya Pérdigo, Iolanda Vaig batallar, Montse Ayats i Joan Sala (AELC)
EUROPA PRESS

Celebren 40 anys amb la fita de seguir creixent en volum de lectors

BARCELONA, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (Aelc), Montse Ayats, ha reclamat aquest dimecres a la Generalitat executar el compromís de desplegament del Pla de lectura fins al 2020 com un important "repte de país" a desplegar entre les conselleries de Cultura i d'Ensenyament.

En roda de premsa per fer balanç de 40 anys d'activitat i plantejar reptes per al futur, Ayats ha destacat la necessitat de sumar la base de lectors en general i de lectors en català, en particular.

Si bé un 98% dels lectors poden llegir en català, a Catalunya ho fa un 25%, de la mateixa manera que l'oferta de llibres en català és del 25%, respecte el 75% en castellà, ha evidenciat Ayats en declaracions a Europa Press.

Com a grans fites assolides fins ara, ha subratllat la "internacionalització" dels escriptors catalans, així com de la llengua i la literatura catalana, amb més lectures i més presència pública, a més d'una oferta plural i diversa.

Ha vist com una "gran oportunitat" l'actual generació d'adults d'entre 30 i 35 anys, que es tornen a vincular amb l'hàbit de la lectura, i que han viscut tota la seva etapa educativa en plena normalitat lingüística a les escoles.

En la roda de premsa, Ayats ha estat acompanyada dels vicepresidents Yolanda Batallé, Ilya Pérdigo i Joan Sala, i aquest últim ha destacat el canvi de paper de la lectura en català com a gest de resistència per aconseguir una normalitat, i ha reclamat la necessitat que els governs es decantin pels llibres.

Batallé ha llegit el manifest de l'associació, que agrupa 100 segells i que organitza la Setmana del Llibre en Català, i ha reivindicat la saviesa i exigència dels editors veterans, sumada a l'entusiasme dels nous editors.

Segons ha destacat la vicepresidenta, l'associació és "la voluntat de fer créixer l'edició, la necessitat que més lectors llegeixin en català, la summa i la coordinació de l'esforç de tots".

"CONSTRUCCIÓ DEL PAÍS"

Tots ells han reivindicat la necessitat de "ser conscients de la funció dels llibres en la construcció del país, de la necessitat de la projecció global de la literatura i de l'edició catalanes".

I Batallé també ha definit que l'associació és un lloc per debatre preocupacions i propostes, la manera de potenciar el coneixement mutu entre els editors, gràcies a la conversa i la complicitat.

La tarda d'aquest dimecres organitzarà un acte de celebració dels 40 anys al qual hi acudiran la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs; el comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, i el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó.