Publicat 28/12/2014 11:43

Els donants d'òrgans podran deixar constància de la seva voluntat en la seva història clínica

La Ocatt vol facilitar la seva identificació i incentivar l'altruisme

BARCELONA, 28 des. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat permetrà en un termini de dos o tres mesos als ciutadans incorporar la seva voluntat de ser donants d'òrgans en la seva història clínica compartida, dins de la carpeta personal de salut de cada pacient, amb la finalitat de facilitar la comunicació i identificació dels ciutadans altruistes que decideixen donar.

Ho ha avançat el president de l'Organització Catalana de Transplantaments (Ocatt), Jaume Tort, en una entrevista d'Europa Press, en què ha observat que "ara els ciutadans ho poden fer a través de les voluntats anticipades, però és un procés complicat perquè cal notari i testimonis".

"Nosaltres volem fer ara una cosa més senzilla, que es reculli en la història clínica compartida", perquè qualsevol hospital pugui veure en aquest historial que hi ha una declaració del pacient sobre la seva voluntat de ser donant, ha explicat.

"A l'hora de la veritat sempre es necessita la firma de la família, perquè els donacions suposen operacions quirúrgiques", i, per a això, es necessita signar consentiments, però aquesta via pot facilitar els protocols de comunicació, ha observat Tort.

A començament d'aquest any el pacient podrà accedir a la seva carpeta personal de salut, a través d'internet, i especificar que vol ser donant o bé podrà demanar-li al seu metge de capçalera del centre d'atenció primària (CAP) que inclogui aquesta opció vital en la seva història clínica compartida, a la qual pot accedir un facultatiu d'un altre nivell assistencial.

A Espanya no hi ha un registre de donants, i, si bé existeix l'opció de fer-se el carnet de donant, aquesta no queda apuntada enlloc, ha subratllat Tort, que, amb l'esmentada iniciativa busca alleugerir protocols i sumar el major nombre de donants.

El director de l'Ocatt ha atribuït la "falta de donants" a millores com la caiguda de donacions registrada per la baixada d'accidents de trànsit i de tipus laboral --per la crisi immobiliària--, el decreixement de les morts cerebrals encefàliques i d'infarts cerebrals gràcies al Codi Ictus.

CANVI DEL "DONANT TRADICIONAL"

Com el "donant tradicional" ha canviat, l'Ocatt ha dissenyat diverses estratègies per adaptar-se a una nova realitat a través, per exemple, de programes d'incentivació del donant viu de ronyó --els 499 trasplantaments de ronyó registrats fins al novembre de 2014 van suposar un 14% respecte a l'any anterior--.

També s'ha proposat augmentar la donació en casos d'asitòlia o parada cardíaca perquè les unitats de cures intensives (UCI) comuniquin a les famílies de malalts terminals en procés d'agonia la possibilitat de convertir al pacient en un candidat de donació, en el cas que els òrgans vitals es trobin en bon estat.

PARADA CARDÍACA

En aquests casos, que ja porten a terme els hospitals del Mar, Bellvitge, Clínic i Can Ruti i que es planeja que es facin a Sant Pau i Vall d'Hebron, els metges parlen amb la família per oferir l'opció de retirar la respiració assistida: "Es fa quan hi ha una mort tècnica i és qüestió de dies. Els familiars solen ser els primers a donar el seu consentiment".

En els casos de donants de casos de asistòlia de gener a octubre s'ha passat de 14 donants el 2013 a 28 durant aquest any, ha celebrat Tort, que ha admès que queda molt camí per recórrer encara en aquest sentit a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés