Publicat 18/05/2020 16:09

Els delictes a Catalunya es dupliquen en desescalar encara que són la meitat de l'habitual

Un agent dels Mossos d'Esquadra protegit amb una mascarilla en un control en el peatge de La Roca del Valls, a La Roca del Valls/Barcelona/Catalunya (Espanya) a 9 d'abril de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   Les denúncies van baixar fins a un 80,3% respecte a 2019 amb el confinament total

   BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   Les xifres de delinqüncia a Catalunya s'han duplicat durant la desescalada respecte als dies de confinament total pel coronavirus, si bé en entrar en la fase 0 s'han mantingut a la meitat del registrat durant els mateixos dies de 2019.

   Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat que, de mitjana des del decret d'estat d'alarma fins al 10 de maig, els delictes han baixat un 71,5% respecte a les mateixes setmanes de l'any passat (28.7000 i 100.925), aconseguint un descens del 80,3% durant els dies de confinament total.

   Les xifres han repuntat conforme s'han relaxat les restriccions a la mobilitat i han reobert més sectors comercials, i la mitjana de la primera quinzena d'abril (353 al dia) s'ha duplicat amb l'inici de la fase 0, del 4 al 10 de maig (821 delictes diaris de mitjana).

   Les dues primeres setmanes des de l'estat d'alarma (del 14 al 27 de mar) la reducció de la delinqüncia va ser del 77,8% respecte a 2019; una vegada es va aplicar el confinament total amb el permís retribut recuperable, del 80,3%; i després de Setmana Santa es va situar entorn del 70%.

   Les xifres han tornat a augmentar conforme més persones passen més temps al carrer, i a partir de l'inici de la fase 0, la delinqüncia a Catalunya va registrar 54,2% incidncies menys que durant els mateixos dies de l'any anterior.

ESTAFES

   Les estafes són el delicte més freqüent durant el confinament, amb un nombre de casos similar i en algunes zones superior al que es va registrar el 2019 i que no ha minvat malgrat l'estat d'alarma: la policia preveu que aquest delicte segueixi creixent, per la qual cosa ha engegat un pla de prevenció.

   Els Mossos han detectat estafes per Internet per robar dades de targetes de crdit, enganys per fer transferncies de diners pensant que es tracta d'una empresa o provedor, i diversos casos d'extorsió a persones que van ser amenaades amb difondre imatges seves veient pornografia.

   Per altra banda, el delicte més comú a Catalunya, el furt, ha baixat en haver-hi menys gent al carrer, amb algun repunt al Metro de Barcelona, per no en altres transports públics, i respecte a les morts en accidents de trnsit, Catalunya ha registrat un descens del 40% de morts en carretera, una reducció sense precedents des que es registren les dades.

   En canvi, els Mossos no han notat fins ara un augment dels robatoris en segones residncies, si bé estimen en que poden haver ocorregut més dels que coneixen, i preveuen que els propietaris avisaran quan s'aixequin les restriccions per canviar de ciutat o província.

VIOLNCIA MASCLISTA

   Han baixat les denúncies per violncia masclista, per han augmentat les de violncia intrafamiliar i, encara que conforme s'ha relaxat el confinament les xifres han tornat a valors més similars a l'any passat, els Mossos temen que molts casos han quedat sense denunciar.

   També és més baixa de l'habitual la quantitat de denúncies per agressió sexual: no s'han registrat casos en entorns d'oci; les xifres són molt baixes quant a agressions de desconeguts, i les que més es denuncien han passat en l'entorn familiar o d'amistats.

   Durant el confinament, també hi ha hagut menys denúncies per persones desaparegudes, amb un total de 214, la qual cosa suposa un 68% menys que en els mateixos dies de 2019, i que la policia atribueix al fet que persones amb demncia, Alzheimer o malalties mentals han sortit molt menys al carrer, amb el que hi ha hagut menys desaparicions involuntries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés