Publicat 01/04/2014 17:32

Els comerços del Call a Barcelona s'impliquen a difondre la història de l'antiga jueria

Acuerdo de comercios del Call para difundir la historia de la judería
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

Els comerços situats al barri del Call de Barcelona, al districte de Ciutat Vella, s'implicaran a difondre la història d'aquesta zona, que fins al segle XIV va acollir la jueria.

Als aparadors de botigues, restaurants i altres equipaments, s'han instal·lat uns adhesius amb codis QR, mitjançant els quals, els ciutadans que ho desitgin, podran tenir accés a la història del barri, dels edificis i dels comerços del barri a través del seu 'smart phone' o la seva pastilla.

Així, s'estén al Call un sistema de codis QR que ja s'havia posat en marxa a la baixada de la Llibreteria, i que va impulsar un dels comerciants més emblemàtics del barri, Josep Conesa, de l'establiment de venda d'entrepans del mateix nom situat a la cantonada de la plaça de Sant Jaume amb el carrer del Bisbe.

Segons Conesa, allò singular d'aquesta iniciativa és que "com a valor afegit a la compra", s'ofereix informació cultural a l'usuari que ho desitgi en diferents idiomes, una iniciativa que ha posat en valor el director del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, Joan Roca, institució que el 2008 va estrenar un espai a la plaça Manuel Ribé dedicada exclusivament a difondre la història de les antigues jueries de Barcelona.

També pot descobrir que al Call van residir al voltant de 4.000 persones fins el 1391, quan es van assaltar els calls catalans, i la població ja no es va tornar a recuperar, coincidint amb la definitiva expulsió dels jueus de la península que van ordenar els Reis Catòlics el 1492.

COMBATRE EL "DESCONEIXEMENT"

"Hi ha un desconeixement gairebé total d'aquest barri" i aquests codis QR permetran a l'usuari que ho desitgi saber quina és la història d'aquest barri, ha explicat Dani Santillo, membre de l'associació de comerciants El Call major i responsable d'una botiga de productes 'kosher'.

"És un projecte pensat per reconciliar els turistes i els barcelonins" perquè els dos col·lectius podran usar-lo, ha explicat la responsable del projecte Carola Garona, i ha destacat la importància que a una mateixa plataforma un es pugui adonar de la història del barri, dels edificis i dels propis comerços.

La regidora del districte, Mercè Homs, ha destacat el "rigor extrem" de la informació que es posa a disposició de la ciutadania i ha destacat que al Raval, també s'ha estès una iniciativa semblant que utilitza codis QR, on participen més d'un centenar de comerços.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés