Publicat 24/01/2019 16:40

Els centres sanitaris de Catalunya alertaran de casos de pobresa energtica

Pere Aragons, Alba Vergs, Laura Campos i Chakir el Homrani
CONSELLERIA DE SALUD

115.000 pacients que requereixen connexió elctrica pateixen vulnerabilitat social

MONTCADA I REIXAC (BARCELONA), 24 gen. (EUROPA PRESS) -

Els Centres d'Atenció Primria de Catalunya (CAP) posaran en alerta de la situació de vulnerabilitat energtica de pacients que requereixin d'electricitat per dur a terme els seus tractaments, grcies al nou 'Protocol d'abordatge de la dependncia energtica en salut' que estableix que facilitaran un informe que ho acrediti.

Es tracta d'una mesura impulsada per la Generalitat amb la collaboració de l'Ajuntament de Barcelona, que han presentat aquest dijous al CAP Indianes de Montcada i Reixac el vicepresident del Govern, Pere Aragons; la consellera de Salut, Alba Vergs; el conseller de Treball, Assumptes Socials i Família, Chakir el Homrani, i l'alcaldessa de la localitat, Laura Campos.

Va comenar a aplicar-se l'1 de gener, i la feina dels professionals sanitaris, tant els que passen consulta com els qui fan visita a domicili, consisteix en realitzar un informe que avisi de la pobresa energtica de determinats usuaris, dependents d'energia, i traslladar-ho a les companyies elctriques perqu no facin un tall del subministrament.

Vergés ha concretat que la iniciativa va dirigida a casos específics amb especial cura", especialment aquells amb patologies respiratries, cardiovasculars i articulessis, perqu és una qüestió de supervivncia i de salut, ha afegit.

DONES GRANS SOLES

Aragonés ha calculat que unes 115.000 persones tenen condicions crniques que requereixen dispositius amb connexió elctrica per al seu tractament i compleixen aquest perfil de vulnerabilitat energtica, puntualitzant que "tres de cada quatre casos són dones que viuen soles i són majors de 75 anys".

Amb l'engegada del protocol, amb carcter de proximitat, s'espera millorar l'assistncia mdica i trobar nous casos de pobresa energtica, "poden ser una antena social", ha apuntat El Homrani, i, per tant, ha continuat, es poden adoptar solucions.

El 2017, els serveis socials catalans van atendre 105.454 persones de 36.715 llars amb deutes per rebuts impagats de serveis bsics, 4.000 més que el 2016, i Salut va destinar 7,2 milions d'euros a ajudes d'urgncia social en aquest mbit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés