Publicat 25/08/2019 10:38

Els centres d'investigació catalans demanen una llei de la ciència "útil" i que impulsi mecenatge

Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mdiques (IMIM)
IMIM - Archivo

Alerten de la situació d'"extrema fragilitat" de la investigació

BARCELONA, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Centres de Recerca (Acer) --que engloba una quarentena de centres d'investigació-- ha reclamat que la llei de cincia que vol impulsar el Govern sigui "útil" i impulsi el mecenatge de la investigació.

En declaracions a Europa Press, el president d'Acer, Josep Samitier, ha celebrat que la Generalitat doni els primers passos d'una llei de la cincia catalana --ha aprovat la memria preliminar de l'avantprojecte de llei--, i ha recordat que és una vella reivindicació dels centres d'investigació.

Samitier ha remarcat que ha de ser una "llei del Parlament, de majoria rellevant, no fer una llei partidista, sinó que sigui útil i tingui continutat" per articular i regular el sistema d'investigació catal.

Ha remarcat que la futura llei de la cincia ha de "posar en ordre" els diferents decrets i ordres en l'mbit de la investigació, articular el sistema amb un marc general que entri en aspectes com la definició de les figures d'investigadors i estableixi un rgan que coordini els diferents departaments del Govern amb mbit d'investigació.

MECENATGE

El president d'Acer ha afirmat que el mecenatge és "important" per aconseguir aconseguir els percentatges d'inversió en R+D dels pasos europeus més capdavanters, i que la futura norma hauria d'impulsar-ho.

La Generalitat vol que el finanament privat en R+D creixi i passi del 0,7% actual a l'1,5%, i que la pública creixi del 0,7% a l'1% en un termini de cinc anys, per poder arribar a establir al voltant d'un 2,3%-2,5% del PIB.

Josep Samitier ha remarcat que el sector privat ha d'implicar-se més, per que per a aix ha d'haver-hi accions des del Govern per fomentar i estimular que "els diners destinats a investigació es vegi com una inversió" que a llarg termini reverteix al territori i el teixit industrial.

"El fet de no invertir a curt termini en investigació pot semblar un estalvi per és una despesa" perqu es dependr de l'exterior, ha sostingut, afegint que el sector privat necessita incentius per invertir en investigació.

Samitier ha explicat que el teixit empresarial de Catalunya és de molta pime i micropime, que s'han de donar més suport per ser "més competitives i innovadores", al qual s'ha de sumar una major implicació de les grans empreses en la investigació i ser capaces de generar noves empreses innovadores.

"FRAGILITAT"

Després que les universitats públiques hagin alertat del seu estat per la falta de finanament, el president d'Acer ha subratllat que el sector de la investigació es troba en una "situació d'extrema fragilitat".

Samitier ha assenyalat que es porta anys sense increment en la inversió en investigació, al que se suma uns pressupostos del Govern prorrogats des de 2017, per la qual cosa les infraestructures i equipaments "s'han quedat vells" i necessiten una renovació i es perd competitivitat amb altres territoris que no han deixat d'invertir.

Aquest descens en la inversió ha provocat, segons Samitier, que "qualsevol petit retard o canvi en les partides" tingui impacte, i ha reclamat una injecció que permeti recuperar la inversió anterior a la crisi.

Ha reclamat un "compromís polític" ferm dels partits per recuperar inversió i anar a poc a poc cap a les xifres de la mitjana europea d'inversió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés