Publicat 08/07/2019 15:44

Els catalans van reciclar un 8,4% més el 2018 i van arribar a separar el 42% de residus

El conseller Dami Calvet i el director de l'ARC Josep Maria Tost
EUROPA PRESS

El Govern de la Generalitat confia a arribar a separar el 50% el 2020 i aposta pel 'porta a porta'

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

Els catalans van reciclar un 8,4% més el 2018, una xifra que creix "per segon any consecutiu" fins a arribar als 1,6 milions de tones separades als contenidors de reciclatge, que representen el 41,8% del total dels 3,9 milions de tones de residus llenats a les escombraries.

En roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami Calvet, ha explicat que els residus generats als municipis de Catalunya van créixer un 2,9% per cpita l'any passat, per aquesta pujada "est separada del creixement econmic" i no puja al mateix ritme que el PIB, que va créixer un 3,3% en el mateix període, ha celebrat.

El contenidor que més va créixer el 2018 va ser el d'envasos lleugers, amb un 9,6% més recollit i que va arribar fins les 159.170 tones brutes, encara que és també el que té una fracció més gran de residus impropis: el 28,7% dels que arriben no es poden reciclar en aquesta fracció.

La fracció orgnica va augmentar un 7,47% respecte al 2017 fins les 414.618 tones --encara que el 13,2% són impropis--, mentre que el paper i cartró reciclats van pujar un 6,5% --fins les 314.428 tones-- i el vidre un 2% --un total de 19.085 tones--, amb només un 6,3% i un 2% d'impropis, respectivament.

Dels 2,16 milions de tones que van acabar a la fracció de resta, un total de 771.671 tones van ser incinerades, mentre que 1,38 milions de tones han anat a dipsits controlats --el 34,8% del total de residus--, un percentatge que s'haur de reduir al 10% el 2030 segons els objectius de les directives europees.

La generació per cpita de residus s'ha situat en 1,43 quilograms per habitant i dia, i el director de l'Agncia Catalana de Residus (ARC), Josep Maria Tost, ha estimat que se sostreuen dels contenidors fins a 180.277 tones de paper i cartró, a les quals se sumen quantitats de coure, i que si no se sostraguessin permetrien arribar al 44% de reciclatge, i ha apuntat també el repte d'augmentar el cartró recollit davant el seu increment amb el comer digital.

El reciclatge va estalviar un total de 500.000 tones de CO2, equivalents a la circulació de 500.000 cotxes, perqu va generar 192.000 tones de CO2 enfront de les 692.000 que hauria provocat si no s'haguessin separat els residus.

SENSIBILITZACIÓ "EXTREMA" SOBRE PLSTICS

Calvet ha confiat a arribar a l'objectiu de separar el 50% dels residus el 2020 marcat per la Unió Europea a causa del creixement en els últims anys: "A nosaltres ens agradaria anar més enll", sent conscients de l'actual alarma ambiental, per la qual cosa el Govern catal ja va declarar l'emergncia climtica i treballa per millorar les energies renovables, descarbonitzar la mobilitat i millorar l'economia circular en gestió de residus.

"Som conscients que hi ha una conscincia ciutadana d'extrema sensibilització sobre els plstics, que representa un dels principals problemes ambientals", per la qual cosa el Govern de la Generalitat ha elaborat una estratgia de reimpuls de la gestió del plstic que presentar aquest mes i que abasta qüestions que no són competncia exclusiva de l'ARC, ha avanat.

MÉS 'PORTA A PORTA'

Actualment compten amb el sistema 'porta a porta' un total de 190 municipis --Berga (Barcelona) és el de més habitants--, que preveuen que augmentin a 240 el 2019 amb l'estabilitat política després de les eleccions, i el conseller ha destacat que "hi ha un parallelisme entre les comarques que més recullen i els sistemes 'porta a porta", que arriben a un altíssim grau de separació, per la qual cosa veu necessari augmentar-lo, encara que és més difícil a les grans ciutats.

Així ho demostra el rnquing de les comarques que més separen, que tenen 'porta a porta' en totes, i l'encapala Osona (recicla el 62%) seguida del Priorat, el Pallars Sobir, la Terra Alta, el Moians, la Segarra, la Garrotxa, la Conca de Barber, el Montsi i l'Alt Urgell, totes per damunt del 50% del reciclatge.

Per contra, les comarques que "pitjor" separen els residus són la Cerdanya (recicla el 24,86%), la Noguera, el Segri, el Baix Peneds, el Tarragons, l'rea Metropolitana de Barcelona (AMB, on es recicla el 36,1%), les Garrigues, el Garraf, Vall d'Aran i la Selva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés