Publicat 20/04/2019 11:21CET

Els catalans valoren amb notable els serveis sanitaris públics, segons dades del CatSalut

La Pasucat critica que el CatSalut va cridar a facturar avortaments a dones estrangeres
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

Els ciutadans valoren amb un notable els serveis sanitaris públics d'atenció primria, hospitalria i de salut mental de Catalunya, segons l'enquesta Plaensa publicada pel Servei Catal de la Salut (CatSalut) i les dades de l'últim barmetre sanitari.

En un comunicat aquest dissabte, la Generalitat ha informat que les valoracions recollides per l'enquesta Plaensa són les següents: 7,87 per a l'atenció primria, 8,53 per a l'atenció hospitalria i 7,92 per a centres de salut mental.

Un 88% dels enquestats tornaria al mateix CAP si pogués triar, xifra que s'eleva fins el 88,5% en el cas dels hospitals; quant als centres de salut mental, el percentatge de pacients que tornaria al mateix centre és del 82,9%.

La claredat en les explicacions, la neteja del centre i el tracte del personal sanitari són els aspectes millor valorats del servei dels CAP, mentre que la puntualitat, la facilitat en l'elecció del dia de visita o el temps d'espera al telfon són els pitjor valorats.

A més del tracte del personal, els pacients dels hospitals destaquen positivament les explicacions i indicacions per controlar el dolor que van rebre en ser donats d'alta, per consideren que cal millorar el procediment de consentiment informat i el menú dels centres.

El tracte, la neteja i la informació proporcionada al pacient i a les famílies figuren entre els aspectes millor valorats pels usuaris dels centres de salut mental que, en canvi, puntuen negativament el temps d'espera de les trucades o la freqüncia de les consultes amb el psiquiatre.

EL BARMETRE SANITARI

Gairebé sis de cada deu usuaris prefereixen que els serveis de salut pública estiguin en mans de l'Administració Pública, segons el barmetre sanitari elaborat per CatSalut en collaboració amb el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Un 39,2% dels enquestats estarien disposats a pagar més impostos per mantenir els serveis sanitaris públics, i un 42,2% considera que han de mantenir-se tal com estan.

Un 37% dels enquestats creu que la ciutadania utilitza els serveis i prestacions sanitries públiques de forma excessiva.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés