Actualitzat 08/06/2021 10:36 CET

Els cartells informatius sobre la tria de llengua protagonitzen l'arrencada de la selectivitat a Catalunya

Estudiants esperant abans del primer examen de les proves d'accés a la universitat (PAU), a la Facultat d'Economia i Empresa de la UB
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

Els tribunals de les proves d'accés a la universitat (PAU) han preguntat als alumnes en quin idioma s'estimen més fer els exàmens i han situat cartells informatius a les seus de les proves, en compliment de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha ordenat oferir a cada alumne l'examen en català, castellà i aranès.

Al començament de les proves, gairebé 40.000 estudiants s'han enfrontat aquest dimarts en primer lloc a la prova comuna de Llengua Castellana i Literatura, i després faran dos exàmens específics, amb pauses intermèdies d'una hora i mitja.

Així, a la porta de les aules hi havia penjats uns fulls de paper en els quals es llegia, en català, castellà i aranès, el següent missatge: "Recordeu que, com cada any, els exàmens estan a la vostra disposició en les diferents llengües cooficials de Catalunya", i desitjava tots els encerts en les PAU.

A més a més, els responsables de vigilar els exàmens, després de llegir les instruccions, han preguntat si hi havia alumnes que desitjaven fer-los en castellà; els que sí han aixecat el braç, alguns després de meditar-ho uns segons.

En el tribunal 37 de la Universitat de Barcelona (UB), situat a la Facultat de Biologia, un 13% dels alumnes han demanat fer-ho en castellà, segons ha explicat als mitjans la presidenta del tribunal, Gemma Marfany.

Segons va assegurar aquest dilluns la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis, habitualment ho demanava un 5% dels alumnes a tot Catalunya.

Geis va anunciar que es "reforçaria la comunicació" sobre la llibertat de triar llengua i que, d'altra banda, el procediment seria el mateix dels darrers anys: segons va explicar, els estudiants que vulguin fer-ho en castellà ho podrien demanar.

MESURES DE CONTENCIÓ

Les proves recuperen la ubicació habitual al juny --el 2020 es van fer al juliol per les afectacions de la pandèmia de la covid-19-- i continuen durant quatre dies.

A l'entrada, els estudiants havien d'esperar en punts de trobada situats a l'exterior de l'edifici, ordenats segons el seu número de tribunal.

Un cop dins el vestíbul, s'han desinfectat les mans amb gel hidroalcohòlic, se'ls ha cridat d'un en un perquè entrin a les aules, i s'han assegut respectant les distàncies de seguretat, amb una vintena d'alumnes per sala.

Han de fer servir la mascareta en tot moment, no com el 2020, quan es va autoritzar que no la duguessin durant els exàmens.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés