Els camioners xifren en 100 milions les seves pèrdues pels talls a la Jonquera

Publicat 12/11/2019 16:04:26CET
Una multitud de persones talla la carretera de l'AP-7 a la Jonquera (Girona),  una acció convocada per Tsunami Democràtic, a  la Jonquera /Girona /Catalunya (Espanya), a 11 de novembre del 2019.
Gloria Sánchez / Europa Press

MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

Els camioners xifren en 100 milions d'euros les pèrdues que registra el sector pels problemes de talls i aldarulls que registren els passos transfronterers situats a Catalunya, els de la Jonquera i el Pertús.

Així ho indica l'Associació del Transport Internacional de Carretera (Astic) que atribueix aquestes pèrdues perquè s'ha deixat de facturar i han perdut càrregues i clients a causa de les protestes que es registren des que es va dictar la sentència de l'1-O.

La patronal afegeix que les pèrdues econòmiques se suma "l'incalculable dany directe" que, segons assegura, pateixen els "conductors retinguts contra la seva voluntat durant jornades completes".

A més, assegura que el perjudici econòmic que es causa a les empreses de transport té un "efecte multiplicador" en la resta de sectors productius, fet que eleva les pèrdues totals directes i indirectes a uns 500 milions d'euros.

En un comunicat, Astic "va lamentar" la "inacció" del Govern espanyol davant els aldarulls. "Sembla que els sabotejadors tenen més clar que els nostres mateixos dirigents polítics, la importància estratègica del transport per carretera", va apuntar sobre aquest tema.

En paral·lel, la patronal considera "insuficients" els dos passos fronterers per carretera entre Espanya i la resta d'Europa, situats a Girona i Guipúscoa, que ja canalitzen "més del 70%" de les exportacions espanyoles, per la qual cosa va recordar la reclamació del sector d'habilitar un nou pas pels Pirineus, a la província d'Osca, "per garantir el desenvolupament econòmic del país".