Publicat 26/8/2019 18:19:24 +02:00CET

Els artificiers de l'Armada descarten que hi hagi restes del projectil perillosos per a banyistes

Detonació del projectil explosiu conegut com a Bomba catalana trobat a la platja de Sant Sebastià
EUROPA PRESS

Agraeixen a Mossos, Guàrdia Urbana i Guàrdia Civil la seva col·laboració en el dispositiu

BARCELONA, 26 ago. (EUROAP PRESS) -

Els artificiers de l'Armada que han detonat aquest dilluns el projectil explosiu trobat el diumenge per la Guàrdia Civil a la platja Sant Sebastià de Barcelona, han descartat que hagin quedat restes de la bomba, amb el qual no hi ha perill per als banyistes.

En declaracions als periodistes, el tinent de navili de l'Armada i responsable de l'operatiu de desactivació, Juan Pedro Saura, ha explicat que aquest tipus d'operacions se sap "quan comencen, però no quan acaben", perquè han de confirmar que la zona ha quedat assegurada.

"Pot sortir de sobte un tros que pot ser molt perillós i cal assegurar la zona. Es pot ficar una embarcació a la zona, que se'ns han ficat diverses, i haig d'agrair a tots --Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana i Guàrdia Civil-- que han col·laborat", ha explicat.

L'artificier de l'Armada ha explicat que el projectil estava a escassos 20 metres de la costa, a uns tres metres de profunditat i prop d'una canonada de gas, fins a on han baixat tres bussos: un especialista en desactivació i dos suports.

Quan el primer ha confirmat que es tractava d'un projectil de 1936 conegut com a 'Bomba Catalana', l'han elevat amb una "maniobra de boies" per traslladar-lo a una milla de la costa salvant la canonada de gas que estava a mitja milla.

Una vegada allà, han fondejat de nou el projectil en una zona de 40 metres de profunditat amb fons de sorra on la vida marina, que també volen preservar, és menor; allà l'han detonat i "no han quedat restes".

Ha precisat que el projectil podria haver estat arrossegat pels corrents, que no comptava amb aletes ni amb el "molinet de foc", per la qual cosa és possible que no fos llançat.

Ha concretat que, per detonar-la, s'utilitza una "petita càrrega" per cremar l'explosiu de la bomba de la Guerra Civil, que ha qualificat d'inestable perquè, en portar tants anys en el mar, les seves condicions físic-químiques han variat molt.

Preguntat per si l'artefacte era perillós per a les persones, ha recordat que "qualsevol artefacte que contingui explosiu sempre comporta un risc" i ha insistit que és tasca de l'Armada acudir a desactivar aquest tipus de projectils a tot el litoral de l'Estat.

En el dispositiu ha col·laborat al costat de l'Armada, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra, el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana, la Policia Portuària, el Servei d'Emergències Mèdiques i Salvament Marítim.