Publicat 18/08/2021 11:23

Els anticossos de la vacuna contra COVID-19 són eficaces contra la variant Delta

Archivo - Arxivo - Partícules del virus SARS-CoV-2, acolorides en blau, en una imatge de microscopi d'electrons. /
CDC - Archivo

MADRID, 18 ago. (EUROPA PRESS) -

Malgrat haver causat un augment de les infeccions que ha provocat milers d'hospitalitzacions i morts, la variant Delta del SARS-CoV-2, el virus que causa la COVID-19, no és especialment bona per evadir els anticossos generats per la vacunació, segons un estudi realitzat per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a San Luis (Estats Units).

Els investigadors van analitzar els anticossos generats per les persones en resposta a la vacuna contra la COVID-19 de Pfizer i van descobrir que la variant Delta era incapa d'evadir tots els anticossos que van provar, excepte un. Altres variants preocupants, com la Beta, van evitar el reconeixement i la neutralització per part de diversos dels anticossos.

Els resultats, publicats aquest dilluns a la revista científica 'Immunity', ajuden a explicar per qu les persones vacunades han escapat en gran manera al pitjor de l'onada de Delta.

Per avaluar l'amplitud de la resposta dels anticossos contra el SARS-CoV-2, van extreure cllules productores d'anticossos de tres persones que havien rebut la vacuna de Pfizer. Van conrear les cllules en el laboratori i van obtenir d'elles un conjunt de 13 anticossos dirigits al cep original que va comenar a circular l'any passat.

Els investigadors van provar els anticossos contra quatre variants d'inters: Alfa, Beta, Gamma i Delta. Dotze dels 13 anticossos van reconixer les variants Alfa i Delta, vuit van reconixer les quatre variants i un no va reconixer cap de les quatre variants.

Els científics mesuren la utilitat d'un antics per la seva capacitat d'impedir que el virus infecti i mati les cllules en una placa. Els anomenats anticossos neutralizants que impedeixen la infecció es consideren més potents que els que reconeixen el virus per no poden bloquejar la infecció, encara que tant els anticossos neutralizants com els no neutralizants contribueixen a la defensa de l'organisme.

Els investigadors van descobrir que cinc dels 13 anticossos neutralitzaven el cep original. Quan van provar els anticossos neutralizants contra les noves variants, els cinc anticossos van neutralitzar la Delta, tres van neutralitzar l'Alfa i la Delta, i només un va neutralitzar les quatre variants.

"Davant la vacunació, Delta és un virus relativament feble. Si tinguéssim una variant més resistent com la Beta per que es propagués tan fcilment com la Delta, tindríem més problemes", explica un dels líders de la investigació, Ali Ellebedy.

L'antics que va neutralitzar les quatre variants en qüestió, així com altres tres variants provades per separat, es va denominar 2C08. En els experiments amb animals, el 2C08 també va protegir als hmsters de la malaltia causada per totes les variants provades: la variant original, la Delta i una imitació de la Beta.

Utilitzant bases de dades públiques, els investigadors van descobrir que al voltant del 20 per cent de les persones infectades o vacunades contra el SARS-CoV-2 creen anticossos que reconeixen el mateix punt del virus al que es dirigeix el 2C08. A més, molt poques variants del virus (.008%) presenten mutacions que els permeten escapar dels anticossos dirigits a aquest punt.

"Aquest antics no és exclusiu de la persona de la que el vam obtenir. En la literatura científic-mdica s'han descrit múltiples anticossos dirigits a aquesta zona; almenys un est en desenvolupament com a terpia contra la COVID-19. S'han generat anticossos similars en persones infectades a Itlia i en persones infectades a la Xina i en persones vacunades a Nova York. Així que no es limita a persones de certs orígens o tnies; no es genera només per la vacunació o per la infecció. Molta gent produeix aquest antics, la qual cosa és estupend perqu és molt potent i neutralitza totes les variants que hem provat", conclou Ellebedy.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés