Publicat 4/2/2019 13:27:08CET

Els antibiòtics redueixen el creixement dels tumors segons un estudi del Vall d'Hebron

EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 Febr. (EUROPA PRESS) -

Un grup d'investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) de Barcelona han demostrat per primera vegada 'in vivo' que els antibiòtics bactericides combinats amb quimioteràpia poden disminuir el creixement del tumor d'un càncer de mama molt agressiu gràcies al fet que ataquen el mitocondri, la part de les cèl·lules responsable de produir energia.

L'estudi, publicat en la revista 'Molecular & Cellular Proteomics', ha mostrat que un antibiòtic --el linezolid, que es fa servir contra infeccions-- suprimeix la taxa d'augment del tumor i les cèl·lules resistents en un ratolí, i també ho ha provat en cèl·lules de càncer de mama triple negatiu i de laringe, i creuen que "podria haver-hi més antibiòtics" que ho aconsegueixin.

Ho ha dit la líder del grup, Matilde Lleonart, que ha destacat que la barrera més gran amb la qual es troben és que l'àmbit clínic de la biologia molecular confiï en el seu potencial: "Quan la teva troballa fa el contrari al que està descrit, costa moltíssim perquè és trencar un dogma", ha explicat en una atenció als mitjans.

"Vam veure com gran part del tractament d'antibiòtics juntament amb el d'agents quimioteràpics és capaç de reduir la formació dels tumors", ha relatat la cap del grup d'Investigació Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR.

Les cèl·lules mare canceroses --cancer stem cells (CSC)-- són responsables del creixement del tumor, se'ls atribueix més resistència als tractaments, estan implicades en l'aparició de les metàstasis i estan al costat de les cèl·lules resistents --que han desenvolupat immunitat als tractaments i mantenen el tumor--.

Lleonart ha explicat que van observar què tenien en comú les cèl·lules de mama i les quimiorresistents: van descobrir que comparteixen moltes característiques i rutes moleculars, i a més, que moltes d'aquestes vies estan relacionades amb el mitocondri, per la qual cosa en depenien per sobreviure.

Van estudiar quines proteïnes estan involucrades en l'adquisició d'aquesta resistència i van induir a les cèl·lules resistències als principals fàrmacs contra el cancer de mama triple negatiu --ciclofosfamida, cisplatí i doxorrubicina--.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.