Actualitzat 15/10/2020 13:27

Els antiavalots dels Mossos també aniran identificats per davant i al casc

Un mosso en la protesta dels CDR amb motiu del tercer aniversari de l'1-O. Barcelona, Catalunya, (Espanya), 1 d'octubre del 2020.
David Zorrakino - Europa Press

La combinació alfanumèrica passa de nou a sis dígits perquè es pugui recordar més fàcilment

BARCELONA, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

Els agents de la Brigada Mòbil (Brimo), els antiavalots dels Mossos d'Esquadra, incorporaran en els pròxims dies el nou número d'ordre públic (NOP) a la part davantera de l'armilla protectora i als dos laterals del casc, la qual cosa permetrà identificar-los des de tots els angles, perquè fins ara tan sols el duien a l'esquena.

Segons ha informat la policia catalana en un comunicat aquest dijous, els agents d'ordre públic duran la identificació en les actuacions quan, per necessitats operatives, fan servir l'armilla que impedeix que es vegi el número d'identificació professional (TIP).

Aquest canvi permetrà identificar més fàcilment i des de qualsevol angle els policies en les manifestacions i protestes que requereixen intervencions d'ordre públic, i arriba després que el nou conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, veiés un "camp de millora important" en les actuacions dels antiavalots dels Mossos.

Fins ara els agents d'ordre públic tan sols duien el número d'identificació a la part posterior de l'uniforme, per la qual cosa ara serà visible en 360 graus, a banda que es "simplifica" la combinació alfanumèrica del NOP, que passarà de nou a sis dígits, perquè els ciutadans el puguin recordar més fàcilment.

Aquesta identificació ampliada respon a la voluntat del cos dels Mossos d'Esquadra de millorar en ordre públic i s'inscriu en la instrucció 7/2013 sobre l'establiment del NOP a la Brimo, ressalta el cos policial.

La instrucció determinava la incorporació del número a la part posterior de les armilles protectores per identificar els agents durant les actuacions d'ordre públic en cas de possible excés o mala praxi.

DIFERENCIAR-SE D'ALTRES COSSOS

Aquesta identificació, puntualitza el comunicat, permetrà "diferenciar" els agents antiavalots dels Mossos de la resta de forces i cossos de seguretat que intervinguin simultàniament o de manera coordinada amb ells, com per exemple en el cas de la Policia Nacional quan van compartir dispositiu després de la sentència de l'1-O a Barcelona.

Aquest canvi es farà en dues fases: la primera, amb un pressupost d'11.500 euros, s'aplicarà a tots els agents de la Brigada Mòbil i es farà efectiva en els pròxims dies, i la segona, la licitació de la qual ja ha començat, arribarà a tots els agents de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (Arro) de Catalunya.

SÀMPER

Des que va arribar a la Conselleria d'Interior a començament de setembre a càrrec de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, Sàmper ha posat l'accent en les possibilitats de millora que veia en les actuacions dels Mossos.

També ha defensat que el seu objectiu és assolir una "coexistència" entre el dret a la seguretat de les persones i el dret a la manifestació.

En aquesta línia, va anunciar que actuaria a partir de les conclusions de l'auditoria que el Govern va engegar dins el cos per la seva actuació durant les protestes per la sentència als líders independentistes pel procés sobiranista.

IRÍDIA: "GRAN VICTÒRIA"

El portaveu del Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia, Andrés García, ha valorat que l'anunci dels Mossos és "una gran victòria per poder generar mecanismes de protecció i de prevenció davant la violència institucional", i ho ha vist com una mesura de normalitat democràtica i transparència contra possibles conductes incorrectes.

"Per nosaltres és molt important veure quin és el sistema concret d'implementació, quina serà la mesura concreta per davant, darrere i el casc per garantir el mandat del Parlament", que preveia que la identificació sigui clara.

García ha recordat que el Parlament ha aprovat dues vegades implementar aquest sistema d'identificació, l'última vegada fa unes setmanes, una iniciativa parlamentària "amb una redacció conjuntament d'Irídia i Amnistia Internacional", amb el suport de més de 21 entitats de drets humans.