Els ambulatoris catalans reben 172.800 visites més aquest any

CAP la Mina a Sant Adrià de Besòs (Barcelona)
Europa Press
Publicat 14/9/2018 13:31:55CET

Repuntar l'hepatitis A i recomanen la vacunació als homes homosexuals

BARCELONA, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

Els centres d'atenció primària (CAP) catalans van registrar un augment de 172.831 visites el 2017 respecte l'any anterior (+1%), que van arribar a un total de 46,18 milions, en un període en el qual les altes en hospitals d'ús públic van créixer un 2,3% (19.804 més), ha recollit l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

Els informes de la 'Central de Resultats 2017' que ha fet per setè any han recollit una disminució d'un 1% de les urgències de menys gravetat als hospitals, cosa que mostra una millora en l'efecte de "primer filtre" de l'atenció primària, ha afirmat en declaracions als mitjans el director d'Aquas, Toni Dedeu, que ha afegit que han baixat els reingressos en malalties que tenen un perfil de cronicitat.

Les hospitalitzacions domiciliàries han augmentat un 16,4%, mentre que els indicadors d'infeccions intrahospitalàries bacterianes pateixen una lleugera tendència a descendir, i passen del 0,18 per 1.000 dies d'estada de l'any passat al 0,17 actual en el cas del catèter venós global.

Preguntats per les conclusions que aquestes dades poden aportar a la cimera amb la qual la consellera de Salut, Alba Vergés, abordarà la setmana vinent la situació dels professionals, la directora general de Planificació, Cristina Nadal, ha destacat que l'increment d'activitat que registra planteja la necessitat de trobar "formes administratives perquè la sobredemanda no impacti sobre els professionals".

Dedeu ha destacat la qualitat que aporta disposar d'aquestes dades, sent Catalunya l'única comunitat autònoma que fa aquest seguiment, i ha observat que han detectat en l'atenció primària i els hospitals "índexs de resolució dels més grans del món, però queden àrees de millora, gaps", que podrien solucionar amb sistemes d'informació, tecnologia i canvis en la pràctica assistencial diària.

En la primària, han observat que es mantenen estables les hospitalitzacions evitables globals per EPOC i insuficiència cardíaca, a més de "marge de millora" en l'índex de qualitat de la prescripció farmacèutica.

Les dones fan més ús dels ambulatoris, amb 7,1 visites l'any davant de les 5,4 en homes, i Dedeu ha observat que és una tendència internacional, que podria tenir lloc perquè tenen un "rol de cuidadores", però es tracta d'una hipòtesi, i ha admès que no s'ha fet una anàlisi exhaustiva del comportament diferencial de les dones en aquests informes.

En salut mental, les dones representen prop de dos terços dels 168.688 atesos, entre els quals han registrat que el 37,3% van ser diagnosticats amb algun trastorn mental greu i, dels detectats el 2016, el 87,6% va continuar visitant-se el 2017.

En el cas dels menors de 18 anys, el 67,4% dels 66.501 atesos el 2016 van seguir visitant els centres públics l'any següent, mentre que el 57,1% dels que van complir la majoria d'edat van passar a visitar-se a un centre d'adults.

BONES PRÀCTIQUES

Dedeu ha explicat que miren de canviar pràctiques i tractaments mèdics innecessaris, per trencar la lògica que "més és millor", i ha posat com a exemple que el 2017 s'ha reduït la taxa de persones més grans de 64 anys o polimedicades que consumeixen protectors d'estómac del 27,4% al 25,5% actual, i també ha baixat en un punt --fins al 6,3%-- la prescripció de benzodiazepines a més grans de 65, que poden produir caigudes..

En el mateix sentit, el cribratge inadequat de PSA per detectar càncer de pròstata en homes més grans de 50 anys ha passat del 15,2% a el 11,3%, i Dedeu ha explicat que sobre aquesta prova hi ha un debat entre societats mèdiques i recomanen que es faci en casos específics perquè dóna falsos positius.

AUGMENT DE LEGIONEL·LA

En l'àmbit de l'epidemiologia, han detectat un augment de la incidència de la legionelosis, que va passar d'una taxa de 3,9 per 100.000 habitants l'any anterior a 6,1 el 2017, a causa d'un augment de brots, encara que van ser petits o mitjans.

Salut Pública ha detectat també un brot d'Hepatitis A en el col·lectiu d'homes que tenen sexe amb homes (HSH), que des del 2010 es mantenia en una taxa d'entre 2 i 1 sobre 100.000 habitants, i el 2017 ha arribat als 5,2, per la qual cosa ha subratllat "la necessitat de reforçar la recomanació de la vacunació dels HSH com un grup de risc" d'aquesta malaltia.

Dedeu ha qualificat de positiu l'augment de les consultes al servei telefònic del Servei Català de la Salut (CatSalut): "La gent interioritza que se'ls pot donar un servei i que dóna resposta a les seves necessitats. Són enquestes en les quals la gent està satisfeta de la resposta que se'ls dona".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.