Publicat 18/11/2019 11:54:03 +01:00CET

Els ambulatoris de Barcelona estudiaran com reduir antibiòtics innecessaris en 2.900 pacients

Exploració a un pacient al CAP Roger de Barcelona
ICS / IDIAPJGOL - Archivo

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

Un grup de professionals d'atenció primària de 20 ambulatoris de Barcelona de l'Institut Català de la Salut (ICS) estudien en 2.940 pacients com reduir la prescripció innecessària d'antibiòtics d'una de les patologies més freqüents, la tos, en un treball que comença aquest dilluns per lluitar contra la resistència a aquests fàrmacs.

En un comunicat, que coincideix amb el Dia europeu per l'ús prudent dels antibiòtics, la Gerència Territorial de Barcelona de l'ICS i l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) ha explicat que metges i infermeres avaluaran l'efectivitat de diverses estratègies per reduir el consum d'antibiòtics.

Es tracta d'un estudi amb finançament de la Marató de TV3, que identificarà pacients majors d'edat que assisteixin a una primera consulta en un centre d'atenció primària (CAP) amb tos aguda com el símptoma predominant i que el metge o la infermera consideri que la causa pot ser un procés infecciós.

En aquesta visita s'entregarà un diari al pacient per fer un seguiment dels seus símptomes, i 15 dies després, en una segona, es revisarà el diari i el consum d'antibiòtics, mentre que a les sis setmanes els pacients rebran una trucada per saber si han tingut cap recaiguda i si s'han pres més antibiòtics.

Els sanitaris estudiaran d'una banda la tècnica diagnòstica PCR, que permet distingir entre infeccions greus i lleus --que es poden tractar sense antibiòtics-- i de l'altra, analitzaran una tècnica de millora d'habilitats comunicatives per "apoderar el pacient i potenciar la seva autocura, responsabilitat i autonomia".