Publicat 01/04/2019 13:13

Els ajuntaments catalans aposten per "eixamplar la base" del reciclatge

Ajuntaments catalans aposten per "eixamplar la base" del reciclatge
EUROPA PRESS

La recollida selectiva de residus arriba a un 40% a Catalunya

BARCELONA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

Els ajuntaments de Seriny i de la comarca del Pla de l'Estany (Girona), Sant Boi de Llobregat, Granollers i Igualada (Barcelona) han apostat aquest dilluns per "eixamplar la base" dels ciutadans que reciclen, tenint en compte que els que ho fan estan molt convenuts, per haurien d'activar la conscincia dels del seu voltant.

En el marc de la Jornada Tecnologies Intelligents al servei del ciutad, promoguda per Ecoembes i la Fundació Frum Ambiental, el tinent d'alcalde i regidor d'Obres Públiques i projectes i Medi Ambient de Granollers, Albert Camps, ha demanat augmentar la conscincia dels ciutadans que no reciclen, i tots han coincidit en aquesta necessitat.

L'alcalde d'Igualada i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha subratllat que "no hi ha una manera homognia" que serveixi per aconseguir aquest propsit a tot arreu, si bé els municipis són l'instrument per aconseguir-ho.

Aquests municipis i la comarca experimentaran aquest any de manera "pionera" a Europa un pla de reciclatge 5.0, que mirar de revolucionar els ciutadans a l'hora de desfer-se dels residus que es generen a través de contenidors intelligents, identificacions digitals i recompenses com donacions a diverses ONG, per exemple.

Així, Castells ha ressaltat la importncia que el ciutad sigui el "protagonista d'aquest relat des del centre", i que les noves tecnologies juguin un important paper per fer un salt destacat a nivell de reciclatge.

Per a Camps, les noves tecnologies "són una realitat i són indispensables", i, vigilant que mai no es converteixin en motiu d'exclusió, n'ha defensat l'ús per impulsar projectes de reciclatge i economia circular.

"COMPROMÍS DE PAÍS"

L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Llusa Moret, ha celebrat la iniciativa 'Reciclatge 5.0', que ha considerat una "iniciativa pionera de compromís de país" que s'ha demostrat histricament a través de la lluita contra el canvi climtic.

Al seu parer, la sostenibilitat és una perspectiva que seguir d'una manera sistemtica en el disseny de les ciutats, que han de ser "més saludables des d'un punt de vista integral".

Des de Seriny, que ja ha tingut una experincia prvia sobre aquest pla impulsat per TheCircularLab d'Ecoembes, l'alcalde i conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Antoni Ramon, ha vist en el pla nombrosos avantatges per propiciar "recompenses" al ciutad que compleix.

RECOMPENSES A CANVI DE RECICLAR

Ha visualitzat el projecte com el principi d'un sistema que podria acabar convertint els punts generats per reciclar --els batejats 'Reciclos'-- com l'inici d'una veritable moneda de canvi que pugui ser utilitzada al mercat municipal de la localitat en el futur, per exemple.

I d'aquesta manera es pot "fomentar l'economia local", ha observat l'alcalde, que ha celebrat poder premiar el ciutad que ho fa bé, així com informar-lo que ho est fent bé.

"També el podrem informar de la quantitat d'impropis de la bossa", ha subratllat, alhora que ha lamentat que el problema d'avui és que tothom diposita, per es desconeix qui ho est fent de manera adequada.

L'actual taxa de recollida selectiva a Catalunya és del 40%, segons xifres recollides durant l'any 2017 i presentades pel director de l'Agncia de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat, Josep Maria Tost, el juliol de l'any passat.

En aquella roda de premsa, Tost es va mostrar convenut que la taxa de reciclatge s'ha acostat al seu sostre després de 20 anys de campanyes institucionals a Catalunya i va posar damunt de la taula la necessitat de compensar econmicament els qui reciclin, cosa que haur de fer-se a mitjanant els ajuntaments, als quals demanava "voluntat política".

EL VOLUNTARISME HA TOCAT SOSTRE

"El voluntarisme ambiental ha arribat al seu sostre, necessitem una nova espurna, i tenim clar que el mecanisme ha de ser la taxa justa", evidenciava Tost, que posava d'exemple l'experincia de pasos com els Pasos Baixos, Alemanya, Blgica i el nord d'Itlia.

Una directiva europea obligar els pasos comunitaris a obtenir un 50% de recollida selectiva el 2020; un 60%, el 2030, i un 65% el 2035 per evitar sancions, per la qual cosa Tost ha reclamat solucions consensuades per implementar iniciatives de recollida porta a porta i d'utilització de xips per "individualitzar" aquesta recollida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés