Publicat 19/05/2021 12:34CET

Els 27 acorden reobrir la frontera de la UE als turistes vacunats a tercers països, com els EUA

Aeroport Tegel a Berlín
Christophe Gateau/dpa

BRUSSEL·LES, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Els Vint-i-set han acordat aquest dimecres reobrir la seva frontera exterior als turistes vacunats a tercers països que administrin vacunes contra la covid-19 que comptin també amb el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament (EMA), com és el cas dels Estats Units o el Regne Unit.

El requisit perquè els viatgers vacunats puguin entrar a la UE és que hagin rebut la pauta completa de vacunació (dues dosis en la majoria de vacunes al mercat) almenys catorze dies abans de viatjar, d'acord amb allò acordat pels Estats membre en una reunió entre ambaixadors a Brussel·les.

L'acord ha de ser encara formalitzat pels ministres, probablement aquest mateix dijous en una reunió prevista dels responsables de Comerç, i entrarà en vigor a partir de la seva publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea.

Fins a l'entrada en vigor del Certificat Covid europeu per reactivar el turisme dins de la UE, aquesta nova condició per als turistes extracomunitaris només podran oferir-la els Estats membre que ja estiguin tenint en compte la vacunació per relaxar les restriccions als ciutadans europeus.

Les capitals han volgut d'aquesta manera assegurar que els viatgers de tercers països no gaudiran d'un tracte privilegiat pel que fa a la situació dels europeus. Per això la recomanació deixa clar que un Estat membre només podrà obrir la frontera a tercers si ja està tenint en compte les vacunes per aixecar quarentenes o l'exigència de PCR als europeus.

LA FRONTERA, COMPETÈNCIA EXCLUSIVA

En tot cas, la gestió de la frontera és un assumpte de competència exclusiva dels governs nacionals, per la qual cosa els pactes a escala Europa són un compromís perquè els Vint-i-set apliquin els mateixos criteris. Amb tot, això no evita que cada país en pugui decidir de més estrictes.

D'aquesta manera, per exemple, l'acord assenyala que a més de les vacunes aprovades per l'Agència Europa del Medicament, els Estats membre podran també autoritzar l'entrada de turistes extracomunitaris immunitzats amb altres sèrums autoritzats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Una altra de les actualitzacions acordades per les capitals pel que fa els criteris per permetre l'entrada en la UE és la revisió de la taxa d'incidència que es tindrà en compte. Fins ara, els Estats membre han limitat el permís de viatge a països la incidència dels quals no superava els 25 casos per cada 100.000 habitants, un llindar que ara es relaxa fins als 75 casos positius per cada 100.000 habitants.

Els països de la UE també reforçaran l'anomenat "fre d'emergència", que els permet tancar la frontera reoberta a un país tercer o aplicar-li altres restriccions que limitin els viatges en cas que es disparin els contagis o es detecti una alta incidència de noves variants.

Al marge del compromís dels Vint-i-set de reobrir el turisme a extracomunitaris vacunats, els països de la UE compten amb una llista reduïda de països als quals obren la seva frontera per considerar que no plantegen un risc, atès que la seva situació epidemiològica és igual o millor que a Europa.

L'última revisió es va fer el 5 de maig per incloure Israel. Aquest llistat, que no arriba a la desena de destinacions, serà de nou actualitzada probablement a finals d'aquesta setmana tenint en compte els nous criteris acordats aquest dimarts.

De moment, la llista es limita a rutes amb sortida o arribada a Austràlia, Israel, Nova Zelanda, Rwanda, Corea del Sud, Singapur, Tailàndia i la Xina, encara que en aquest últim cas està subjecte a la condició de reciprocitat que de moment Pequín no està complint.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés