Actualitzat 10/5/2020 9:49:59 +00:00 CET

Els 243 menors interns a Catalunya passen el confinament sense permisos ni visites

Mòdul pioner amb visió feminista per a menors recluses al centre de justícia juvenil Els Til·lers de Mollet del Vallès (Barcelona)
CONSELLERIA JUSTICIA - Archivo

   Quatre treballadors han donat positiu en Covid-19 encara que cap adolescent

   BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

   Els 243 menors que estan interns en centres de justícia juvenil a Catalunya passen el confinament per la pandèmia de coronavirus sense rebre visites de familiars ni gaudir dels permisos de sortida des de mitjans de març.

   La Conselleria de Justícia de la Generalitat ha explicat a Europa Press que, amb l'objectiu d'evitar contagis, s'han suspès les visites i els permisos de sortida per a tots els menors, també per els qui té un règim semiobert (solen sortir diàriament per fer activitats) o obert (passen el dia fos i dormen al centre).

   Es troben als set centres que hi ha a Catalunya, dels quals cinc alberguen habitualment a menors amb mesures judicials en règim tancat: en els altres dos, a Guardiola de Font-rubí i Granollers (Barcelona), els adolescents d'entre 14 i 18 anys hi solen ser només durant la nit i una part del dia, però des de mitjans de març estan confinats sense sortir.

   Aquestes setmanes tampoc entren als centres professors ni els monitors que habitualment els ensenyen un ofici, i els interns que segueixen un programa d'estudis, reben les tasques i contacten amb el professorat per videotrucada.

   El departament considera que la falta de classes presencials "evidentment impacta en l'activitat escolar, igual que la suspensió de l'activitat docent presencial ha impactat en tots els alumnes que estan en llibertat", i recalca que segueix les pautes marcades per la Conselleria d'Educació per a tots els estudiants.

   Per als professionals que treballen dins del centre, s'han organitzat grups alterns per als torns de treball, per impedir que tot el personal es pugui contagiar al mateix temps, i alhora contribuir a mantenir la distància entre persones en les instal·lacions.

   Així, la freqüència d'algunes activitats o tallers als centres ha baixat, i la formació, l'esport i les activitats d'oci es fan en grups reduïts.

MÉS TELÈFON I VIDEOTRUCADES

   Davant la falta de contacte amb familiars, s'ha ampliat l'ús del telèfon que poden fer els menors interns, que ara tenen 20 trucades de 8 minuts cada setmana, i també s'han incorporat les videotrucades amb els familiars durant el confinament.

   Les mesures de prevenció han aconseguit que cap menor hagi donat positiu en coronavirus, tot i que alguns sí que s'han fet el test en mostrar símptomes similars als de la malaltia.

   Quant al personal dels centres, de 427 treballadors, quatre han donat positiu en la prova de Covid-19, i dues ja s'han guarit i rebut l'alta mèdica.

   A partir de la setmana que ve, la Generalitat farà proves PCR a tots els interns i treballadors, començant pels empleats que estan de baixa, com també farà a les presons d'adults.