Actualitzat 19/09/2018 16:27

Eduardo Mendoza publica 'El Rey recibe': "La situació actual a Espanya en molts aspectes és preocupant"

L'escriptor Eduardo Mendoza presenta a Madrid 'El rey recibe'
EDUARDO PARRA - EUROPA PRESS

MADRID, 19 set. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor català i Premi Cervantes Eduardo Mendoza ha presentat aquest dimecres 19 de setembre a Madrid la seva nova novel·la 'El Rey recibe' i ha reconegut que "la situació actual d'Espanya en molts aspectes és preocupant", encara que també ha precisat que no recorda una època en la qual s'hagi dit que no hi hagi problemes.

"La situació actual a Espanya en molts aspectes és preocupant, i que hi ha hagut moments més eufòrics i amb més ganes d'abordar els problemes també. Ara estem tots a punt de llençar la tovallola pensant que això no té solució o que anem cada vegada pitjor. Però jo crec que això és més una actitud que una realitat", ha comentat.

En tot cas, assegura que Espanya ja no és diferent perquè el que està passant aquí està passant també a molts altres països europeus.

"No hi ha país d'Europa que en aquest moment no consideri que està a la vora del precipici. De vegades anem una mica avançats, com la Guerra Civil, que va semblar l'assaig general de la Segona Guerra Mundial. Espero que això no sigui un altre assaig", ha reflexionat.

L'escriptor també s'ha referit a la candidatura de Manuel Valls per part de Cs per a l'alcaldia de Barcelona al·legant que es tracta d'una aposta política" d'algú amb "una gran formació".

"És un polític de proesa i amb una formació molt major que la majoria de polítics que opten al costat d'ell", ha declarat.

En aquest sentit, ha recalcat que Valls ha estat primer ministre de França, alguna cosa que per a ell "no és poc", encara que ha advertit que "pot sortir cara o creu" i que "ja es veurà".

UN RELAT DE RECORDS

Quant al llibre, ha precisat que es tracta d'"unes no-memòries", un relat de records que conformen fragments de la vida d'un personatge "que transcorre sobre el teló de fons de la seva pròpia vida".

"El personatge viu en els llocs i moments que jo he viscut. Era una manera més divertida d'escriure", ha expressat.

I és que 'El Rey recibe' convida a recordar la fi dels anys seixanta i part dels setanta, una etapa que iniciava "un procés d'obertura, literal i metafòrica.

A través d'aquest context social, Mendoza va a explicar la història de Rufo Batalla, que començarà a Barcelona el 1968, un jove "de plomí" de 22 anys que s'assembla molt a l'escriptor i que, com va fer ell, va acabar viatjant a Nova York.

Aquest llibre constituiria la primera part d'una trilogia que Mendoza pretén acabar.

Un tret de sortida que se centra en "tots els petits passos que es van dur a terme per fer possible la transició", una transició que, segons ha lamentat l'autor, "ara és criticada", però que al seu moment "va ser bastant millor del que s'esperava".

"Ningú pensava que sortiria tan bé, i això es va forjar en part pel gran treball de la premsa, els sindicats, i moviments de tot tipus", ha assenyalat per matisar que, per això, ha introduït la figura de Fraga en la novel·la, encara que de jove "no li agradava gens", des d'una mirada més madura ha aconseguit analitzar que "va destapar una olla de la qual va sortir un brou molt nutritiu".

I en això ha volgut aprofundir també l'escriptor, en com "en arribar a certa edat", hom s'adona que ha estat testimoni d'esdeveniments que "al seu moment van semblar transcendentals" i després "van resultar no ser-ho", i també de com "ha viscut grans transformacions socials sense advertir la seva importància mentre passaven al seu voltant".

EVOLUCIÓ DE LA PREMSA

En aquest sentit, ha posat com a exemple la premsa. "Nosaltres comencem amb la premsa fent els seus mots encreuats i altres, però no ens vam adonar que influiria en el desenvolupament del món de la manera en la qual ho va fer, ni que anava a ser una força política considerable", ha indicat per afegir que "la premsa va tenir el seu moment de glòria".

En qualsevol cas, per a ell, en l'actualitat el periodisme "ja no influeix de la mateixa manera" i no té "l'autoritat que tenia", a causa en part de les xarxes socials i del fet que "ja ningú és lector d'un diari" sinó que la gent "en fulleja molts".

A més, ha incidit que el llibre posa l'accent en l'origen dels moviments pels drets civils que van començar a Nova York, moviments "transversals per la igualtat i de respecte per la diversitat".

"Tot això ho veieu en el passat, però és fascinant. És tot tan interessant que no cal perdre el temps amb la nostàlgia", ha expressat.

I és que malgrat la mirada cap al passat, Mendoza assegura que "no és un llibre nostàlgic" i que "la nostàlgia és un vici que procura no tenir".

"No soc nostàlgic perquè soc egoista però no egocèntric. Només m'interessa el que va passar i les persones que vaig conèixer, però la nostàlgia és relativa", ha dit.

Preguntat per com s'imagina la ciutat de Barcelona d'aquí a 25 anys, l'autor ha assenyalat que "no té en ni idea" però ha lamentat que "en aquests moment s'ha convertit en un parc temàtic", una espècie de "centre turístic" que als barcelonins "els agrada poc".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés