Publicat 07/05/2015 16:02

Editen una guia per millorar la detecció i reduir l'infradiagnòstic de la celiaquia

O.Cuesta (Assoc.Celíacs), A.Mateu y C.Cabezas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

L'Associació Celíacs de Catalunya i la Conselleria de Salut uneixen esforços per millorar la detecció i seguiment de la celiaquia, que afecta uns 75.000 catalans, dels quals nou de cada deu no estan diagnosticats, i una de les primeres accions és una guia dirigida als professionals.

La guia està dirigida a sanitaris de l'Atenció Primària, metges de família i pediatres, i tots els centres d'atenció primària (CAP) la rebran en els pròxims mesos, després de ser elaborada per l'Associació, metges gastroenteròlegs, pediatres, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) i la Societat Catalana de Pediatria.

En roda de premsa a Barcelona, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i la sotsdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han ressaltat que la celiaquia afecta l'1% de la població, i que sofreix d'un gran infradiagnòstic.

Cabezas ha afirmat que un diagnòstic precoç beneficia tant el pacient com el sistema sanitari, i que la guia, que s'està acabant de consensuar, ha de millorar la diagnosi i el seguiment de la celiaquia.

En una segona fase del procés de sensibilització dels professionals, ha explicat Cabezas que la Conselleria de Salut en col·laboració amb l'Associació de Celíacs i les societats científiques, oferirà formacions específiques per a metges de família i pediatres centrades en la manifestació, cribratge, diagnòstic i seguiment.

La cap de la Unitat de Celiaquia de l'Hospital Sant Joan de Reus, Gemma Castillejo, ha ressaltat que la malaltia ha canviat molt en els últims temps en la tipologia dels afectats i la manera de presentar-se.

Davant la "moda" de retirar-se el gluten de la dieta sense estar diagnosticat, ha advertit que no hi ha evidència científica que assenyali que sigui més sana, i que la confusió va en perjudici dels que realment sofreixen la celiaquia, que han de seguir la dieta durant tota la vida.

En aquest sentit, la presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, ha afirmat que és important que les persones que no sofreixen de celiaquia no deixin de menjar gluten, i ha demanat que l'IVA dels productes sense gluten sigui hiperreduït.

Ha lamentat que la mitjana perquè una persona sigui diagnosticada de celiaquia és d'uns set anys, per la qual cosa ha advocat una millora en l'infradiagnòstic actual.

L'Associació Celíacs de Catalunya celebrarà el 17 de maig, Dia Internacional de la Celiaquia, un acte a l'Espai Firal del Nou Parc Central de Mataró (Barcelona), que comptarà amb activitats infantils, un espai de productes sense gluten i una 'botifarrada' sense gluten.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés