Publicat 28/05/2015 13:46CET

Editen una actualització del 'Diccionari de religions'

F.Torradeflot (Unesco), E.Vendrell, J.Ortega, J.Giró (La Caixa) y E.Franquesa
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat i l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós han actualitzat el 'Diccionari de religions', un volum que revisa el vocabulari per a mitjans de comunicació editat el 2004 i que es publica en col·laboració amb l'Obra Social La Caixa.

En la presentació al Palau de la Generalitat, amb presència de representants de diferents confessions, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha remarcat que la diversitat és un "valor a preservar", i ha assegurat que es tracta d'una eina pionera pedagògica.

Ortega ha remarcat que com va demostrar el Mapa de Religions, Catalunya té cada vegada una societat més diversa i presència de més nombre de religions, fet pel qual era important un "treball de pedagogia".

Ha fet especial èmfasi en el paper dels mitjans de comunicació a l'hora de presentar la diversitat religiosa, i ha considerat que l'ús adequat de la terminologia és també una mostra de "respecte" cap a un patrimoni com és la llengua i la religió.

Ha destacat la tasca ingent per incloure nous termes en el diccionari i revisar els que ja estaven presents al 'Vocabulari de les religions per a mitjans de comunicació' del 2004, i l'ha considerat una eina imprescindible que té voluntat d'arribar a un públic més ampli.

El secretari executiu de l'Associació Unesco, Francesc Torradeflot, ha assegurat que en l'actualització s'ha intentat que les diferents tradicions religioses es puguin "reconèixer" en les definicions, i ha destacat el fet que Catalunya tingui una eina d'aquest tipus.

Ha subratllat que es tracta d'una obra dinàmica, que permet l'enriquiment en la seva versió en línia, així com sinergies amb totes les tradicions religioses.

Ha afirmat que en aquells termes que podien ser conflictius s'ha optat per la prudència i "silenciar la divergència", tot i que ha matisat que ha estat en pocs casos.

DICCIONARI EN LÍNIA

El director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, ha ressaltat la necessitat de l'actualització del 'Vocabulari de les religions per a mitjans de comunicació' a causa de la "transformació" del mapa religiós català els últims anys.

Ha considerat que es tracta d'una eina molt útil tant per als mitjans de comunicació com per a la resta de la població, i ha remarcat que en línia ja està actiu des del mes de desembre del 2014.

Per la seva banda, la directora general de Política Lingüística i presidenta del Termcat, Ester Franquesa, ha assegurat que el diccionari és una mostra del valor que el Govern dóna a la llengua, ja que el "català no s'atura" i ha de ser apte per a tot discurs, mentre que el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giro, ha subratllat la diversitat, tant religiosa com lingüística, que s'extreu de l'obra.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés