Publicat 29/03/2014 16:58

Ecologistes i polítics marxen per evitar la "mort" del Delta de l'Ebre

Delta del Ebro, Delta de l'Ebre
EUROPA PRESS

TARRAGONA, 29 març (EUROPA PRESS) -

Entitats ecologistes i la majoria dels partits polítics catalans --CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP-- marxaran aquest diumenge per reclamar al Govern central que estableixi uns cabals suficients que evitin la "mort" del Delta de l'Ebre, responent així a la crida de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).

El portaveu de l'entitat Manolo Tomàs ha explicat a Europa Press que preveu una "manifestació molt potent", que partirà a les 11.30 hores del municipi de Sant Jaume d'Enveja i recorrerà 2,5 quilòmetres a través del pont Lo Passador sobre el riu fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament de Deltebre.

"Si no plou serà espectacular, i si plou serà potent", ha resumit Tomàs, sobre la primera de les manifestacions massives que la plataforma ha preparat per mostrar el rebuig al pla de conca aprovat pel Govern espanyol, i que tant la plataforma com el Govern han avançat que denunciaran davant de Brussel·les perquè consideren que vulnera directives europees.

Una capçalera amb el lema 'L'Ebre sense cabals és la mort del Delta' obrirà la marxa, que tindrà una altra pancarta amb el missatge 'Bancs d'aigua = transvasament' i una tercera "institucional" en què se situaran els partits amb la inscripció 'Per Catalunya, salvem el Delta', una manifestació que també té el suport d'entitats ecologistes, l'independentista Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.

Per part de CiU està prevista l'assistència del secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, i el vicesecretari general d'UDC, Toni Font; així com l'assistència dels líders d'ERC, Oriol Junqueras; del PSC, Pere Navarro; d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i de la CUP, David Fernàndez, unes nodrides comitives que inclouen als candidats a les europees i que deixen, per tant, al PP i a C's com els únics partits amb representació parlamentària que no hi acudiran.

La plataforma, que va adquirir una gran rellevància a l'oposar-se al Pla Hidrològic Nacional (PHN) del Govern espanyol de José María Aznar, distribuirà al llarg de la marxa una desena de grups de música per amenitzar el passeig, i realitzarà la lectura d'un manifest a Deltebre i un "acte sorpresa" que Tomàs no ha volgut revelar.

DOS ANYS DE PROTESTES

El portaveu ha puntualitzat que la manifestació vol ser un "toc d'atenció al Govern espanyol per advertir-lo que les protestes acaben de començar" i no pararan fins a aconseguir l'anul·lació del pla de conca, un procés que durarà un mínim de dos anys, el temps que tardarà el Ministeri que dirigeix Miguel Arias Cañete a aprovar el Pacte Nacional de l'Aigua i el Pla Hidrològic Nacional, ha vaticinat Tomàs.

La plataforma ha assegurat que està preparada i organitzada per mantenir la mobilització en el temps, i ha avançat que la queixa i la denúncia davant de la UE la presentaran "en les pròximes setmanes", unes reclamacions que seran diferents a les del Govern, malgrat que col·laboraran amb ell.

Govern i PDE reclamen un cabal al tram final del riu de 7.160 hectòmetres cúbics anuals, respecte dels 3.220 que consten en el Pla, i critiquen que el consum de l'aigua present a la conca passarà del 55% al 70% amb la posada en marxa de 445.000 noves hectàrees de regadiu i la construcció de gairebé 40 nous embassaments.

El pla va ser aprovat amb 72 vots a favor i 9 en contra pel Consell de l'Aigua, si bé les associacions de regants catalanes han donat el seu vistiplau.

El Govern s'ha mostrat obert al diàleg, en una sèrie d'intervencions en les quals ha destacat que l'Ebre compte per primera vegada amb un cabal mínim i que aquest és ara un 10% superior al qual es va dissenyar al pla del 2000 --que en aquell moment sí va comptar amb l'aval de CiU--.

El Govern, per part seva, considera que la conservació del Delta és compatible amb els regadius que ja havien estat planificats a Catalunya des de fa tres anys, molts d'ells vinculats al canal Segarra Garrigues, i ha considerat que, en tot cas, són els regadius aigües a dalt els que preveuen reserves d'aigua excessives, si bé afegeix que la defensa del cabal ecològic "no hauria de ser motiu d'enfrontament entre comunitats autònomes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés