Publicat 1/7/2019 17:43:25 +02:00CET

Ecologistes demanen restringir el trànsit davant els nivells d'ozó "més alts" des de 2003 a Catalunya

Tub de fuita d'un cotxe.
Óscar J.Barroso - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

Ecologistes en Acció Catalunya ha reclamat restriccions urgents del trànsit per protegir la salut de la ciutadania després de registrar-se a Catalunya "els nivells d'alerta més alts per contaminació per ozó" des de 2003, any en el qual es van produir a França més de 2.000 morts per un episodi d'aquest contaminant.

En un comunicat aquest dilluns, l'entitat ha criticat "la inacció de la Generalitat davant la greu situació de contaminació" després que en els últims quatre dies s'han registrat cinc superacions del llindar d'alerta i 74 del d'informació a l'àrea de Barcelona, Plana de Vic, comarques de Girona, Empordà i Prepirineu.

En gairebé tot els país s'han superat ja els nivells anuals que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i els ecologistes han assenyalat que les autoritats franceses estan decretant restriccions al trànsit a les àrees metropolitanes de París, Estrasburg, Lió i Marsella, i també ho han fet ciutats espanyoles com Valladolid.

Han recordat que l'emergència sanitària va més enllà dels episodis registrats en aquests dies, ja que Catalunya "incompleix també els objectius legals anuals de protecció de la salut sense adoptar un Pla de reducció d'aquest contaminant conforme obliga la normativa vigent", i han afegit que des de fa quatre anys registren peticions per aquest pla a la Generalitat sense rebre cap resposta.

Han considerat que aquest pla ha d'incloure "mesures de reducció dràstica i permanent del trànsit motoritzat com estan fent les principals ciutats europees i que s'ha de reforçar amb protocols d'actuació que s'activin dies abans", quan es preveuen altes temperatures que disparen aquest contaminant.

OZÓ "DOLENT"

L'ozó troposfèric, també conegut com a ozó "dolent" per contraposició al de l'estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel transport i algunes indústries, en presència de radiació solar.

Per inhalació, provoca irritació dels ulls i vies respiratòries superiors, reducció de la funció pulmonar, un increment del risc de dolències respiratòries agudes --com l'asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC)-- i l'agreujament de patologies cardiovasculars, amb resultat d'hospitalització o mort.

Segons l'Agència Europea de Medi ambient, cada any Espanya registra 1.800 defuncions prematures produïdes com a conseqüència de l'exposició a nivells d'ozó, que també és tòxic per a la vegetació, danyant els boscos i reduint la productivitat dels cultius.