Publicat 13/01/2016 12:43CET

Ecologistes demanen que el nou Govern recuperi la Conselleria de Medi Ambient

 La Parcela De Carbonero
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN

BARCELONA, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

La federació Ecologistes de Catalunya (EdC) ha criticat que el nou Govern de la Generalitat no prevegi recuperar la Conselleria de Medi Ambient, pionera a l'Estat el 1992 i suprimida el 2010, i han demanat que es torni a crear per avançar en un "model de país" amb protagonisme del medi ambient.

En un comunicat aquest dimecres, les entitats de EdC han reprotxat a JxSí que prevegi mantenir l'actual situació de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, que "barreja dues competències que juntes es converteixen en pols oposats".

La preservació del medi ambient i la biodiversitat "esdevé inoperativa" i queda subordinada en àmbits tan forts com Obres públiques, Infraestructures i Urbanisme, de Territori, han lamentat.

Es manté el repartiment de competències mediambientals entre dos consellers, el de Territori, del qual depenen els parcs naturals, i el d'Agricultura, amb la gestió dels boscos al seu càrrec, cosa que han afirmat que genera una "falta d'eficiència i eficàcia".

CREADA I SUPRIMIDA PER CIU

Han recordat que el Govern català de l'expresident Jordi Pujol (CiU) va nomenar per primera vegada el 1992 un conseller de Medi Ambient, Albert Vilalta, que es avançar a la resta de comunitats autònomes i a l'Estat espanyol, ja que disposava d'aquesta Conselleria "en un moment en el qual calien abordar molts reptes" amb l'entrada a la UE, com el del compliment dels estàndards de qualitat de vida europeus i de protecció del medi ambient.

Els posteriors governs tripartits van mantenir la creació, però en la primera legislatura d'Artur Mas com a president han apuntat que es va tornar "23 anys enrere" ja que es va nomenar un conseller de Territori i Sostenibilitat.

"Catalunya ha patit un llarg període de reculada", han expressat, en un moment en què s'ha explicitat la necessitat d'un canvi global per front al canvi climàtic, la construcció de nous models socials, econòmics i ecològics, i s'ha retrocedit també en relació amb els països europeus.

RELLEVANT A LA UE

Mentre la UE atorga un paper rellevant al comissari de Medi Ambient a la Comissió Europea, i manté i impulsa una agència europea per a aquest àmbit, a Catalunya un conseller "desenvolupa competències urbanístiques i de foment d'infraestructures amb criteris i models caducs" i delega en un secretari general les accions per frenar la pèrdua de la biodiversitat, han sostingut.

"Fa falta integrar els criteris de Sostenibilitat dins de la resta de departaments", han demanat, per poder considerar sempre les repercussions que tenen les polítiques sectorials sobre el medi ambient.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés