Actualitzat 11/03/2014 14:44

Ecologistes demanen al Japó que lideri la lluita contra les nuclears

ERC, PSC, ICV-EUiA reclamen que s'estudiïn alternatives a l'energia nuclear

BARCELONA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

Ecologistes en Acció ha lliurat al Consolat del Japó a Barcelona una carta on demanen que Japó lideri la lluita pel tancament de les nuclears.

   Així mateix, han demanat aquest dimarts que comenci amb el desmantellament definitiu dels reactors nuclears japonesos, en el tercer aniversari de la catàstrofe de Fukushima.

   Una desena d'activistes acompanyats pels diputats del Parlament Marc Sanglas (ERC), Xavier Sabaté (PSC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA) han acudit fins al Consolat per lliurar aquesta carta i l'informe elaborat per l'entitat ecologista 'Fukushima, l'accident i les seves seqüeles en el tercer aniversari'.

   Tot i que la seva primera intenció era entrar tots a lliurar la carta i l'informe al Cònsol General, finalment només ha pogut accedir un representant del col·lectiu, que ha pogut departir breument amb la cònsol responsable de seguretat.

   A la carta, els ecologistes traslladen la seva preocupació davant de la intenció del Govern japonès de reactivar aquelles centrals nuclears que compleixin amb els requisits de seguretat, i demanen que reconsideri aquesta decisió davant dels riscos que es repeteixin catàstrofes com la de fa tres anys.

   "L'única seguretat pel món que es pot proclamar és la del final de la indústria nuclear", defensa el text, en què s'adverteix que els accidents nuclears se succeeixen amb més freqüència del que estableixen els càlculs de probabilitats, que apunten a un accident greu cada 200 anys.

   Els ecologistes sostenen que el poble japonès "ha estat la principal víctima de l'energia nuclear" després de l'accident de Fukushima i les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki, pel que consideren que té legitimitat suficient per defensar a escala mundial el final de l'energia nuclear.

   A més, li expliquen que el 2014 es compleixen també 25 anys de l'accident de la central nuclear de Vandellòs I (Tarragona), una commemoració amb la qual aquesta associació pretén fer campanya per demanar el tancament definitiu de les centrals nuclears a Espanya.

ENERGIES ALTERNATIVES

   En declaracions als periodistes, el diputat d'ERC Marc Sanglas ha considerat que les dues commemoracions han de servir per "posar la llum d'alarma sobre un tipus d'energia que, per molt segura que diguin que és, no ho és", i ha apostat per un mix energètic més d'acord amb els temps i centrat en les energies renovables.

   També Xavier Sabaté (PSC) ha reclamat passar d'un model nuclear a un en què predominin les energies renovables, i ha assenyalat que Catalunya és una de les zones "més nuclearitzades del món" en termes relatius, amb tres centrals nuclears per a 7,5 milions d'habitants.

   El diputat socialista ha recordat que aquesta setmana es debaten dues mocions sobre el model energètic al Parlament, i ha apressat el Govern català a elaborar d'una vegada l'informe sobre l'impacte que podria tenir el tancament de les nuclears a Catalunya.

   Hortènsia Grau (ICV-EUiA) ha remarcat que la seva formació lluitarà pel tancament definitiu de totes les centrals nuclears, i ha carregat contra la decisió del Govern espanyol d'allargar la vida útil de diversos d'aquests equipaments, un fet que, segons ha dit, posa en risc els ciutadans i hipoteca els territoris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés