Publicat 29/10/2015 18:03

Ecòlegs proposen diagnosticar amb llum i pigments l'estat de salut dels ecosistemes

BARCELONA, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

Un equip d'investigadors de la Unitat d'Ecologia Global del Creaf ha suggerit un sistema de diagnosi basat en la llum que reflecteixen les plantes i el tipus de molècules aromàtiques que emeten per donar pistes del seu estat fisiològic i de com aprofiten l'energia.

Aquestes eines més sofisticades i menys agressives, que es detallen en un treball publicat a la revista 'Trends in Plant Science', obren les portes a aproximar-se a l'estat fisiològic global dels boscos i dels cultius del planeta.

Segons els autors, aquest sistema integrat millorarà el seguiment dels ecosistemes a nivell local i global, i tant a l'àmbit de l'agricultura com en el de la gestió del medi ambient.

La falta de nutrients o la sequera debiliten les plantes i fan que siguin menys eficients a l'hora de transformar l'energia solar en energia química durant la fotosíntesi, fet que es reflecteix en els 'carotenoides', uns pigments que dissipen l'excés de radiació solar que no poden processar.

"Com els satèl·lits tenen sensors capaços de detectar la llum que reflecteixen les plantes, les seves imatges ens permeten interpretar a nivell planetari l'estat de salut de les plantes i els ecosistemes", el cap de la Unitat d'Ecologia Global del Creaf i investigador del CSIC, Josep Peñuelas.

I ha afegit: "D'aquesta manera, si detectem canvis de la llum reflectida en una zona voldrà dir que algun factor perjudica les plantes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés