Publicat 07/10/2014 13:47

Sanitat assegura que la llista de persones que van estar en contacte amb la infermera està "gairebé" finalitzada

La directora general de Salud Pública, Mercedes Vinuesa
EUROPA PRESS

MADRID, 7 oct. (EUROPA PRESS) -

La directora general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, Mercedes Vinuesa, ha confirmat al Congrés que el llistat de les persones que han estat en contacte amb la infermera amb ebola ingressada a l'Hospital Carlos III-La Paz de Madrid està "gairebé" finalitzat, si bé no ha precisat quantes persones estan en vigilància epidemiològica.

Durant la seva segona intervenció a la Comissió de Sanitat de la Cambra Baixa, Vinuesa ha explicat que actualment hi ha dues línies d'investigació obertes "per saber el que ha ocorregut" i, per això, un dels aspectes que "interessa més" és saber amb quines persones va estar en contacte la infermera després d'experimentar els primers símptomes.

En aquest sentit, ha avançat que el llistat de contactes està "gairebé acabat", i en ell "el primer que s'ha fet és veure quins han estat els contactes més estrets" que va mantenir aquesta infermera des del 30 de setembre, quan l'afectada va començar a trobar-se malament i a presentar una mica de febre.

Qui es podria trobar en més perill seria el seu marit, que ja està controlat i es troba ingressat "perquè passi el període de quarantena amb el millor seguiment possible".

L'altra línia d'investigació oberta és l'estudi del mecanisme d'actuacions que s'han produït durant els dies que el missioner Manuel García Viejo va estar ingressat a l'hospital, del 21 al 25 de setembre, a fi d'identificar el mecanisme d'infecció del virus.

En aquest punt, ha reconegut que la Comunitat de Madrid té registrades totes les actuacions que es van portar a terme i per això s'ha pogut saber que la infermera va accedir a l'habitació dues vegades, una per canviar el bolquer al pacient i una altra un cop mort per recollir residus del missioner.

GARANTIR QUE EL RISC PER A LA POBLACIÓ "SIGUI MÍNIM"

"Aquesta és la part més important a la qual ens hem de dedicar en cos i ànima en aquest moment", ha defensat Vinuesa, ja que "és el que verdaderament garanteix que el risc per a la població sigui mínim".

D'altra banda, ha explicat que els protocols que se segueixen estan fets amb les recomanacions del Centre per a Prevenció i Control de Malalties (CDC, en anglès) dels Estats Units, amb recomanacions generals i específiques en les que, per exemple, "no estan recollides les habitacions d'aïllament amb pressió negativa".

"És una mesura de seguretat extra que s'aplica en funció de consideracions específiques si el pacient necessita uns requeriments especials", segons aquesta responsable del Ministeri, que ha precisat que el mateix succeeix amb els vestits utilitzats pels professionals sanitaris per protegir-se de possibles contagis.

A més, Sanitat assegura que ja s'han posat en contacte amb el CDC i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per informar de la situació i revisar que els protocols utilitzats hagin estat els correctes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés