Actualitzat 13/11/2014 13:58

MSF iniciarà el desembre les proves de tres tractaments experimentals contra l'Ebola

Trabajador de MSF en centro de tratamiento de ébola en Monrovia
Foto: CAROLINE VAN NESPEN

GINEBRA/MADRID, 13 Nov. (Reuters/EP) -

L'organització no governamental Metges Sense Fronteres (MSF) començarà el mes de desembre vinent amb les proves de tres tractaments experimentals contra l'Ebola en tres centres a l'Àfrica Occidental, amb l'objectiu de trobar "amb celeritat" una teràpia eficaç contra aquesta malaltia que ja s'ha cobrat més de 5.000 vides a la regió.

   Les proves, a les quals se sotmetran diversos centenars de pacients, se centraran a analitzar l'eficàcia del medicament brincidofovir, desenvolupat per la firma farmacèutica estatunidenca Chimerix, i favipiravir, de la japonesa Fujifilm, i a avaluar els beneficis derivats del plasma sanguini de supervivents del virus en els pacients que encara tenen Ebola. En els pròxims mesos s'avaluarà si es poden incorporar nous medicaments a les proves.

   En una roda de premsa celebrada a Ginebra (Suïssa), MSF ha assegurat que els primers resultats estaran disponibles el febrer del 2015 i que els estudis, en els quals no utilitzaran grups amb placebo, només es realitzaran a aquells pacients que hagin donat el seu consentiment exprés.

   Els investigadors supervisaran els pacients i recopilaran dades sobre percentatges de supervivència i altres efectes de la malaltia. I han avançat que les proves podrien acabar abans de temps si els medicaments donen resultats clarament positius o clarament perjudicials.

   La doctora Annick Antierens, que coordina les aliances en matèria d'investigació de MSF, ha destacat la importància de les proves perquè "representa una esperança perquè els pacients tinguin finalment un tractament", si bé ha advertit que "no hi ha garantia que aquestes teràpies siguin la cura miraculosa. Però hem de fer tot el que podem per avaluar els productes disponibles per incrementar les possibilitat de trobar un tractament eficaç".

   El brot d'Ebola a l'Àfrica Occidental ha infectat més de 13.000 persones i ha acabat amb la vida de més de 5.000, en la seva majoria a Guinea, Sierra Leone i Libèria, segons estimacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

PROVES

   Els assajos seran dirigits per tres institucions d'investigació diferents, amb participació de l'Organització Mundial de la Salut i els governs dels països afectats.

   Així, l'Institut Nacional Francès de Salut i Investigació Mèdica (INSERM) conduirà un assaig usant el medicament antiviral favipiravir en Guéckédou, Guinea; l'Institut de Medicina Tropical d'Anvers (ITM) portarà a terme un assaig d'una teràpia amb plasma i sang de pacients convalescents al centre de Donka a Conakry, capital de Guinea; i la Universitat d'Oxford dirigirà, en representació del Consorci Internacional d'Infeccions Emergents i Infeccions Respiratòries Agudes i Greus (ISARIC), un assaig finançat per la fundació Wellcome Trust amb el fàrmac antiviral brincidofovir en un lloc encara per determinar.

   "Es tracta d'una col·laboració internacional sense precedents que representa una esperança perquè els pacients, finalment, puguin rebre un tractament efectiu contra una malaltia que avui mata entre el 50 i el 80% de les persones infectades", afirma Antierens.

   MSF ha subratllat que intentarà que les proves no causin molèsties als pacients, que es respectin les normes ètiques i metgesses d'investigació internacionalment acceptades, i que les dades científiques sòlides que s'obtinguin siguin compartides pel bé públic.

    "Els protocols dels assajos estan en les etapes finals de desenvolupament i s'han dissenyat amb un objectiu de supervivència de 14 dies i amb amplis criteris d'inclusió", ha explicat Antierens.

    El professor Peter Horby, investigador principal de l'assaig dirigit per ISARIC explica: "la realització d'assajos clínics de medicaments sota investigació enmig d'una crisi humanitària és una experiència nova per a tots nosaltres, però estem decidits a no fallar la gent d'Àfrica occidental".

   "Aquests tres assajos són part de la primera fase d'una investigació dirigida a trobar el millor tractament per curar pacients amb Ebola", assegura el professor Denis Malvy, qui dirigirà l'assaig d'INSERM a Guinea.

   "Els tres comitès que dirigiran les proves es coordinaran de manera molt reactiva, de manera que qualsevol fet nou pugui ser analitzat ràpidament i els nostres plans d'investigació es puguin adaptar en conseqüència", ha assegurat.

INVESTIGAR AMB PLASMA DE SUPERVIVENT

   L'assaig dirigit per ITM a Conakry concretament consistirà en l'administració de sang o plasma amb anticossos de pacients supervivents a pacients infectats, una estratègia avalada per l'OMS.

   "El plasma de pacients recuperats, que conté anticossos contra els patògens, s'ha utilitzat de manera segura per a altres malalties infeccioses --ha explicat Johan van Griensven, coordinador i investigador de l'assaig d'ITM--. Volem saber si funciona contra l'Ebola, si és segur i si es pot ampliar per reduir el nombre de morts en el brot actual".

   Per a això, esperen que els pacients recuperats donin sang i plasma per ajudar les persones malaltes, i així es redueixi la por a la malaltia i l'estigma que pateixen els qui han sobreviscut.

   Quan altres productes experimentals amb dades d'eficàcia i seguretat prometedors estiguin disponibles, seran avaluats amb vista a futures proves en altres centres per a pacients d'Ebola de MSF a la regió.

   Mentre els assajos clínics estiguin en marxa, MSF instarà els desenvolupadors d'aquests medicaments a augmentar la producció i el subministrament des d'ara, per assegurar així que no hi hagi una bretxa entre el final dels assajos i la introducció a gran escala de productes considerats segurs i eficaços per les investigacions.

   MSF també sol·licita als fabricants de medicaments que garanteixin que els productes finals "tinguin preus assequibles i estiguin disponibles en les quantitats necessàries" per fer front a l'epidèmia en el seu epicentre a l'Àfrica Occidental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés