Actualitzat 29/10/2014 15:27

Infermers del Carlos III estan sent "repudiats" pels seus companys i familiars

Hospital Carlos III, donde está ingresada la auxiliar de enfermería con ébola
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 29 Oct. (EUROPA PRESS)

El president del Consell General d'Infermeria, Màxim González Jurado, ha denunciat aquest dimecres que els infermers del Complex Hospitalari La Paz-Carlos III que han atès els tres pacients amb Ebola que hi ha hagut a Espanya estan sent "repudiats i rebutjats" pels seus companys i familiars, en alguns casos fins i tot pels seus pares.

   En la roda de premsa sobre la Cimera Mundial 'Infermeria davant de l'Ebola' que s'ha celebrat aquests dies a Madrid, en què han participat més de 50 professionals de tot el món, aquest representant ha assegurat que la "por" i el "desconeixement" de la malaltia està propiciant una "terrible estigmatització" cap al personal d'Infermeria que ha atès pacients amb Ebola.

   Durant la cimera han comptat amb testimonis de 12 infermers del Carlos III que han estat en contacte amb pacients amb Ebola, tant amb Teresa Romero com amb els dos missioners repatriats, i "tots" han reconegut estar patint rebuig, tant en l'entorn laboral com el familiar.

   D'aquesta manera, s'han explicat casos de treballadors als quals "ni els seus pares volen que vagin al seu domicili" i altres que són rebutjats als vestidors de l'hospital. "Les companyes se n'allunyen, no volen acostar-s'hi", ha denunciat.

   El president del Consell General d'Infermeria creu que aquesta situació "tardarà un temps a canviar" i confia que no arribi a la situació viscuda en altres països com la República Democràtica del Congo, on un infermer que va resultar infectat per Ebola i va superar la malaltia va ser apedregat pels seus veïns.

   Una situació que, segons la seva opinió, obliga a "prendre una consciència important, no només dels pacients que sobreviuen i han de viure un autèntic calvari, sinó també dels treballadors sanitaris que els atenen, que estan sents repudiats i rebutjats pels seus companys i les seves famílies", segons González Jurado, per la qual cosa demana atenció psicològica abans i després d'atendre un pacient.

   "La professió se sent malament, atacada, en primera línia de batalla però amb cartutxos de fogueig, i això és dur", ha insistit, i alhora ha reconegut que molts companys de professió s'estan preguntant per què han d'atendre pacients amb Ebola quan, si s'encomanen, se'ls criminalitzarà.

L'ESTIGMA ES COMBAT AMB "TRANSPARÈNCIA"

   A més, creu que la millor forma de combatre l'estigma social i la por que està generant l'Ebola és amb "transparència", "informació clara i transparent" i reconeixent els errors comesos.

   En aquest sentit, a la cimera s'ha posat l'exemple del Senegal, que va reconèixer que no estava preparat però ha fet una "resposta excel·lent" i ha eradicat el virus "amb humilitat i transparència"; o el de Noruega, que té un sistema de salut "excel·lent" i que després d'atendre el primer pacient amb Ebola van admetre que només estaven capacitats per atendre 6 o 7 casos similars.

   Una diferència que ha fet que, mentre que a Noruega van haver de prohibir l'entrada a les zones on s'atenia el pacient amb Ebola, a Espanya els professionals "estaven aterroritzats" i "no hi volien entrar".

   Alhora, després d'analitzar-se totes les experiències en altres països han conclòs que hi ha d'haver "tolerància zero enfront del virus" tot i que "el risc zero de contagi no existeix".

   "S'ha demostrat que fent les coses bé gairebé és impossible que un personal sanitari es pugui encomanar", ha insistit González Jurado, que demana reconèixer errors. "Si tots diem que tot s'ha fet bé, seguirem caient en l'error gravíssim i seguirem tenint casos", ha insistit.

   En aquests mateixos termes s'hi ha referit David Benton, director general del Consell Internacional d'Infermeria, que ha reconegut que "és fonamental una actitud humil per resoldre els problemes en lloc d'acusar". "No estàvem adequadament preparats per afrontar aquest repte. Qui digui que tot estava ben preparat és simplement un il·lús", ha afegit.

   Per la seva banda, el director general de la Federació d'Associacions d'Infermeria d'Europa, Paul de Raeve, ha reconegut haver entrat "en estat de xoc" en sentir els testimonis i defensa la importància de "compartir experiències per fer-ho millor entre tots, sense culpar o avergonyir ningú".

DECLARACIÓ DE MADRID

   A més, a la cimera s'ha fet una crida a tots els països perquè centrin el focus d'atenció per combatre el virus a Àfrica, on s'estan donant la major part dels casos. "Mentre no ho fem, seguirem estant en risc", ha dit González Jurado.

   En el que han anomenat la 'Declaració de Madrid', han acordat crear un Observatori europeu de riscos laborals, biològics i de seguretat, per avaluar el seguiment de la normativa corresponent i els programes formatius, i han avançat que en el pròxim Consell Europeu informaran els ministres de Sanitat de les seves conclusions i els demanaran la posada en marxa de mecanismes per enfortir els sistemes de salut.

   De la mateixa manera, han decidit crear un grup de treball per complementar el protocol de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i demanaran la participació "activa" del personal d'Infermeria en la presa de decisions sobre prevenció i cura de pacients amb Ebola.

   "Realitzem el 95% de les intervencions amb pacients amb Ebola a escala mundial i, tot i això, els qui estan parlant sobre aquesta qüestió són els metges", ha sentenciat Benton.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés