Publicat 29/10/2014 13:57

Els infermers creuen que els metges que van revelar informació de Romero han d'abandonar la professió

Máximo González Jurado, presidente del Consejo General de Enfermería
CONSEJO GENERAL DE ENFERMERÍA

MADRID, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell General d'Infermeria, Máximo González Jurado, ha assegurat que hi ha membres de l'equip mèdic que han atès l'auxiliar d'Infermeria Teresa Romero, primer contagi per Ebola fora d'Àfrica, que han "vulnerat els seus drets" en revelar informació de la pacient, per la qual cosa, segons la seva opinió, haurien d'abandonar la professió.

"La informació que un pacient fa saber al seu metge és reservada, és secret professional i no pot fer-se pública, està protegida constitucionalment", ha defensat González Jurado en la roda de premsa de la Cimera Mundial 'Infermeria davant de l'Ebola' celebrada a Madrid.

El president d'aquesta entitat ha fet referència a aquells membres de l'equip mèdic que han dit que Romero els ha confessat que s'havia tocat la cara amb un guant i que estava gravat, fet que va desmentir aquest dimarts la pròpia auxiliar en una entrevista a 'El Mundo'.

Per a González Jurado, s'ha vulnerat "la cosa més sagrada que té un pacient: la seva privacitat", i s'ha preguntat si l'esmentada gravació ha estat autoritzada per la pròpia Romero o per un jutge.

Alhora, ha assegurat que tot aquell que reveli dades de Romero o de qualsevol altre pacient "ha de deixar la professió" ja que "no és adequat des del punt de vista deontològic". "Tingui el títol que tingui, sigui metge o infermer", ha afegit.

De fet, ha defensat que en altres països s'ha protegit la identitat de la pacient fins que se li ha donat l'alta, mentre que a Espanya "no s'han posat mitjans per protegir la seva identitat".

D'altra banda, el president del Consell General d'Infermeria ha demanat "prudència" als col·lectius mèdics que han defensat la metgessa de capçalera que va atendre Romero al centre de salut quan aquesta va experimentar els primers símptomes i li va receptar paracetamol quan, segons l'auxiliar, la va advertir que havia tractat pacients amb Ebola.

"És una situació estranya en els dos sentits, ja que costa d'entendre que un metge rebi una persona que va estar en contacte amb Ebola i no faci res; però també costa d'entendre que un personal sanitari que atén un pacient amb Ebola, no ho digui. Aquí serà un jutge qui decideixi qui diu la veritat", ha reconegut.

Però, en qualsevol cas, González Jurado justifica les dues situacions ja que "l'error professional també existeix" i creu que la major equivocació de tot això és "no posar en disputa la metgessa amb la infermera". "El fet important és que això no hauria d'haver succeït, si s'hagués complert la llei", ha postil·lat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés