Actualitzat 04/11/2014 12:12

54 casos sospitosos d'Ebola a Catalunya

El jefe de Epidemiología del H.Clínic, Antoni Trilla
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha detectat 54 casos sospitosos d'Ebola, tot i que només ha activat el protocol en tres ocasions.

   En cap cas ha donat positiu, segons ha assenyalat aquest dimarts el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona-UB-ISGlobal i membre del Comitè de Control de l'Ebola de la Generalitat, Antoni Trilla.

   Trilla ha actualitzat amb les últimes xifres de diumenge el balanç de casos sospitosos, que era de 28 a mitjans d'octubre, i ha alertat d'una "ebolanoia" mundial que ha opinat que no hauria de caure en el tancament de fronteres, que ha titllat d'ineficaç per propiciar una situació de més descontrol.

   L'expert de referència de l'Ebola a Catalunya ha opinat que "l'OMS hauria de fer una autocrítica important" de la gestió de la malaltia, per la seva inacció al principi de la crisi i el seu recent retret als països per la seva gestió de la febre hemorràgica, ha dit en un esmorzar organitzat per 'El Periódico' i Banc Sabadell.

   Sobre les investigacions centrades en una vacuna contra la malaltia, Trilla ha demanat no caure en l'"esperança blanca" d'una immunització per a Àfrica, per la incertesa que generen diverses qüestions com si hi haurà suficient principi actiu, si només es destinarà al personal sanitari i si s'haurà de refrigerar.

   Ha ressaltat que ara per ara "el més eficaç és aïllar els pacients", i ha remarcat que la situació seria diferent als països originaris del brot epidèmic --Libèria, Guinea i Sierra Leone--, si s'hagués aconseguit, en 60 dies, aïllar el 70% dels malalts i garantir el 70% d'enterraments amb mesures sanitàries segures.

   "És poc probable que arribi un cas d'Ebola, però no impossible", ha remarcat Trilla, qui ha cridat a tenir en compte que per cada cas d'Ebola se'n donen 1.000 de malària, pel que és molt més probable que arribi un malalt de malària que de febre hemorràgica.

CAS TERESA ROMERO

   Sobre la gestió del cas Teresa Romero, ha reclamat que "s'aclareixi per la via científica" i a través d'un informe final, el més independent possible, què va fallar en el protocol d'atenció als missioners repatriats que van causar el contagi de l'auxiliar tècnica d'infermeria.

   "Necessitem saber què va fallar, n'hem d'aprendre", ha defensat Trilla, qui ha lamentat que s'acabarà aclarint el cas per la via judicial, i l'hospital, la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid i el Ministeri de Sanitat hauran perdut una oportunitat de fer un informe i mostrar amb tranquil·litat els possibles errors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés