Publicat 08/10/2014 17:08

Badiola assegura que les autoritats sanitàries han aplicat el principi de precaució

Llegada para el traslado de Excalibur, el perro de la enfermera con ébola
EUROPA PRESS

SARAGOSSA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell General de Veterinaris d'Espanya, Juan José Badiola, ha assegurat aquest dimecres que, com a veterinari, "entén" la negativa de la família de l'auxiliar infectada per Ebola a sacrificar el gos Excálibur, però que comprèn també "la posició de les autoritats sanitàries" que davant d'un problema de salut pública han aplicat el "principi de precaució", davant de la situació d'haver de descontaminar els pis i no saber "quin paper" podria tenir l'animal que ha conviscut amb l'afectada.

En declaracions a Europa Press Televisió, Badiola ha assegurat que el principal problema és que hi ha "molt poca informació" sobre la infecció de l'Ebola en els gossos.

En aquest sentit, ha assenyalat que sí se sap que els simis, per exemple goril·les, sí que són infectats pel virus de l'ebola. "Fins i tot sabem bé que hi ha hagut alguns brots amb morts d'un elevat nombre de goril·les per exemple", ha relatat el catedràtic de Sanitat Animal de la Universitat de Saragossa.

Tot i això, ha destacat que hi ha "molt poca informació científica i molt poca informació des del punt de vista mèdic pel que fa als gossos". De fet sí es va realitzar un estudi a Gabon durant els anys 2001 i 2002 en què associat a un brot d'Ebola humà "es van prendre mostres de sang de diversos gossos". "Entre un 20 i un 30% havien desenvolupat anticossos front al virus de l'ebola", ha afirmat.

LES AUTORITATS SANITÀRIES TENEN L'ÚLTIMA PARAULA

El problema es deriva de com interpretar aquestes dades, ja que pel que sembla aquests animals no van tenir símptomes, però al presentar els anticossos evidenciaven que sí havien entrat en contacte amb la malaltia. "Se suposa que per contacte de consum d'animals morts per la malaltia o per llepar líquids, fluids o líquids de persones malaltes", ha asseverat, però aquest extrem no s'ha pogut confirmar. És a dir, no pot afermar-se com es van infectar.

A partir d'aquí, ha considerat que les autoritats sanitàries es pregunten si Excalibur "estarà o no contaminat". "Si estigués hipotèticament contaminat hem d'aplicar els principis, el principi sagrat de la salut pública és el principi de precaució. Ells doncs han apostat per aquesta línia i consideren que el més prudent en aquest cas és eutanasiar l'animal", ha afegit.

Alhora, Badiola ha indicat que de mantenir-se amb vida a aquest gos se li hauria d'aplicar "el mateix protocol que se li aplica als humans, s'hauria de tenir-lo en una instal·lació de bioseguretat p4", cosa que segons la seva opinió, probablement "no ha de ser fàcil".

Per tot això, Badiola ha afirmat que és "una situació difícil". Segons ha dit, els veterinaris tenen com a objectiu mantenir la vida dels animals, però també són sanitaris. "Som experts, especialistes i treballem en salut pública i entenem els criteris de Salut Pública i el principi de precaució", ha afegit.

"Cal entendre que en certes circumstàncies les autoritats sanitàries tenen l'última paraula. Si ells han considerat que aquesta és la millor solució doncs això és el que hi ha sobre la taula", ha assenyalat.

PODRIA ESTUDIAR-SE A L'ANIMAL, PERÒ SERIA UN RESULTAT POC RELLEVANT.

Pel que fa a la possibilitat de fer un estudi d'anticossos a l'animal, Badiola ha reconegut que es podria fer però que "caldria veure quin valor tenen aquests resultats". A més ha explicat que triguen un temps a desenvolupar-se i que després d'haver tan poca experiència amb aquest tema "no se sap realment el paper què pot sembrar el gos en termes reals per a la transmissió de la malaltia".

Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que les autoritats sanitàries "han vist, suposo jo, han considerat que pogués haver un eventual perill i en una situació d'extrema alarma com s'està vivint en aquest moment, que també això cal tenir-lo en compte, és que estan tot el focus internacionals sobre Espanya en aquest moment".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés