Publicat 11/02/2019 17:39

Dues famílies entreguen més de 266.000 signatures per demanar al Congrés despenalitzar l'eutansia

Dues famílies lliuren més de 266.000 signatures per demanar al Congrés despenali
EUROPA PRESS

MADRID, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

Dues famílies han acudit aquest dilluns al Congrés dels Diputats per entregar més de 266.000 signatures, recollides a través de la plataforma 'Change.org', per demanar que es despenalitzi l'eutansia i el sucidi metge assistit.

"Hem vingut a entregar les signatures per demanar que es despenalitzi l'eutansia,i que el dret a decidir sobre el final de la prpia vida deixi de ser un delicte. Que les persones puguem decidir com volem morir, i quan la vida no tingui sentit, tinguem el dret d'anar-nos-en d'una manera digna", ha dit Asun Gómez, vídua de Luis de Marcos, responsable de l'inici de la petició el maig del 2017.

De la mateixa manera s'han pronunciat els fills de Maribel, pacient amb 75 anys que des de fa 12 anys pateix Alzheimer. "Aquesta petició va molt més enll de qualsevol qüestió partidista, color polític, és una qüestió humana, perqu estem davant una llei que atempta contra la dignitat, la humanitat i la integritat física i mental i, per tant, contra els drets humans", ha dit Daniel Aser.

Actualment est en tramitació a la Cambra baixa una llei presentada pel PSOE per despenalitzar l'eutansia, si bé tal com han lamentat les famílies, així com el portaveu socialista de Sanitat, Jesús María Fernández, la tenen "bloquejada" el PP i Cs.

Aquesta normativa, tal com han recordat, est en fase de presentació d'esmenes, i s'est dilatant "sense cap sentit" per part dels populars i el partit liderat per Albert Rivera. "L'actitud del PP i Cs és una cosa absolutament inhumana que per por de perdre vots estiguin entorpint un dret que hauria de ser fonamental", ha afirmat Asun Gómez.

En aquest punt, el diputat del PSOE ha avisat de la necessitat que Cs prengui una decisió sobre aquest assumpte, i ha recordat que va manifestar "estar a favor" quan es va votar, el juny del 2018, la presa en consideració d'aquesta llei al Congrés dels Diputats. "L'est actualment bloquejant d'una manera indirecta", ha emfatitzat Fernández.

LLEI QUE "ATEMPTA DE MANERA ABSOLUTA CONTRA ELS DRETS HUMANS"

Ara bé, mentre s'aprova o no aquesta llei, els pacients, i "la majoria d'espanyols", estan sota una llei que, tal com ha insistit Aser, "atempta d'una manera absoluta" contra els drets humans. Per aix, ha comentat que la seva reivindicació és una "qüestió d'estat, una llei de primera necessitat".

"Només demanem a Cs i el PP que no negocin amb el dolor, que respectin i no imposin, perqu al final és una qüestió de valorar i respectar els drets fonamentals de l'ésser hum i que cadascú de nosaltres siguem lliures de poder decidir com i quan volem marxar", ha argumentat el fill de Maribel, qui ha recordat que la seva mare abans que patir la malaltia els va demanar que no la deixessin viure en l'estat de salut en qu actualment es troba.

Les famílies han comptat amb el suport del doctor Marcos Ariel Hourmann, el primer metge sentenciat a Espanya per aplicar l'eutansia a una pacient terminal de 82 anys i autor del llibre 'Morir viviendo, vivir muriendo'.

"Quan un no sap qui és el seu fill o no pot dir t'estimo, el sentit de la vida canvia molt", ha dit el doctor, després de comentar que "aix no té res a veure amb la política" perqu és la vida de cadascú, i "ningú no demana morir perqu vulgui".

Dit aix, i en relació amb el posicionament en contra de l'Organització Mdica Collegial (OMC) sobre l'eutansia, Ariel Hourmann ha recordat que els metges són éssers humans i tenen creences de tot tipus, per la qual cosa la possibilitat de no exercir l'eutansia est dins de la llei.

"No és una qüestió cooperativa, no és una decisió de tots els metges de collegis, és una decisió humana, que el metge ha d'entendre que els metges estem per ajudar i sinó podem ajudar a viure perqu mdicament és irreversible... per qu no ajudar-los també a viure?", ha qüestionat el doctor.

Així mateix, l'entrega de signatures ha explicat també amb el suport de les associacions Dret a una Muerte Digna (DMD) i Remontando el Vuelo, el filsof Javier Sádaba, així com el PSOE, BNG, Podem, Esquerra Unida, Marea, PdCAT, Esquerra Republicana, CUP, PNV, EH Bildu, Compromís i Més Madrid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés