Publicat 29/11/2019 16:05:51 +01:00CET

Dotze ciutats espanyoles passen el límit de l'OMS de partícules més contaminants, segons un estudi

Vehículo de gas natural repostando
SKODA

MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

Barcelona, València, Sevilla, Albacete, Toledo, Valladolid, Bilbao, Osca, Madrid, Oviedo, Palma i Sant Sebastià superen el límit establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre concentració de partícules PM2.5, que està fixat en 10 micrograms/m3, segons es desprèn d'un estudi publicat en la revista 'The New England Journal of Medicine'.

De les 19 ciutats espanyoles on s'han estudiat els seus nivells de PM2.5, només Lleó, Càceres, Las Palmas, Salamanca, Vitòria, Tenerife i Burgos compleixen amb els estàndards establerts per l'OMS. En el cas de les partícules PM10, la majoria de les 45 ciutats espanyoles analitzades superen els límits. Només Terol, Pontevedra, Alacant, Valladolid, Osca i Ourense quedarien per sota dels 20 micrograms/m3.

Espanya estableix en 25 micrograms/m3 el valor límit de concentració anual per les PM2.5 i en 40 micrograms/m3 per les PM10, continuant la línia d'allò que fixa la Unió Europea (UE). No obstant això, l'OMS estableix uns límits molt més baixos. PM10 i PM2.5 són els productes contaminants de més impacte mediambiental. Com més petites són les partícules, més nocives poden ser.

Les PM2.5, que tenen menys diàmetre, són més perjudicials per a la salut. Aquesta mena de partícules són les que s'emeten, per exemple, en la combustió dels vehicles dièsel, a més de la combustió fòssil (petroli, carbó, gas natural) i combustible de biomassa, en les temperatures altes en processos industrials, fonedores, refineries o acereries, entre d'altres.

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per vendre marihuana a tota Europa des de Sant Quirze (Barcelona)

 2. 2

  A presó dos joves per dos robatoris en mitja hora al Vendrell (Tarragona)

 3. 3

  Moren un jove de 20 anys i una noia de 24 en precipitar-se des d'un balcó a Lleida

 4. 4

  Crema una embarcació al port d'Empuriabrava (Girona) sense causar ferits

 5. 5

  Coronavirus.- La Marató de Barcelona 2020 s'anul·la i se celebrarà el 7 de novembre del 2021