Publicat 19/8/2019 13:01:42CET

Dos estudiants de la UOC creen una aplicació que detecta caigudes de gent gran dins i fora de casa

SABINE VAN ERP/ PIXABAY - Archivo

BARCELONA, 19 Ag. (EUROPA PRESS) -

Dos estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han creat un servei de teleassistència domiciliària per a persones grans que permet detectar caigudes o demanar ajuda dins i fora de casa. L'aplicació avisa a l'instant els familiars mitjançant una alarma que els arriba al mòbil.

Segons un comunicat de la universitat, 'SeniorDomo' es va començar a comercialitzar fa dos mesos a Barcelona i a l'àrea metropolitana, i vol arribar a altres punts de Catalunya i Espanya a partir de l'any 2020.

La iniciativa va començar a gestar-se fa tres anys arran d'una experiència personal de dos dels tres fundadors, els germans Pedro i Ángel Puertas, el pare dels quals estava malalt --d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA)-- i volia envellir a casa, per això van començar a buscar la fórmula per fer-ho possible.

Ángel Puertas ha explicat que l'aplicació és "molt útil al començament del procés d'envelliment" --tot i que reconeix que poques persones utilitzen el servei com a mètode de precaució--, i ha assegurat que cada any a Espanya es produeixen 300.000 caigudes de gent gran, 3.000 de les quals provoquen la mort de la persona i d'altres tenen seqüeles psicològiques o físiques.

També ha aconsellat als familiars que parlin amb l'usuari sobre la incorporació del dispositiu en la seva vida, perquè "no deixa de ser una nova realitat en la qual l'usuari ha d'admetre que necessita ajuda i, si això no es parla abans, pot haver-hi situacions de rebot".

EL PROTOCOL DE SOCORS

'SeniorDomo' protegeix els usuaris els 365 dies de l'any i les 24 hores del dia, i requereix un rellotge, un intercomunicador, un clauer i una aplicació per als familiars.

El rellotge té un bateria que dura dos mesos, es pot mullar i disposa d'un botó d'auxili i, a més, incorpora una sèrie de sensors, un altímetre, un giroscopi i un acceleròmetre que permeten detectar les caigudes.

D'aquesta manera, si detecta un canvi brusc d'alçada amb impacte i absència de mobilitat durant 30 segons, el rellotge activa una alarma que els familiars de l'usuari reben a través dels seus telèfons mòbils.

Mentrestant, l'empresa es posa en contacte amb l'usuari mitjançant uns intercomunicadors instal·lats en el seu domicili, avisa els familiars i activa el protocol en cas d'emergència, en coordinació amb el 112 com a col·laborador registrat.

ESPANYA: LÍDER EN ESPERANÇA DE VIDA L'ANY 2024

Actualment, a Espanya hi viuen 9 milions de persones que tenen 65 anys o més, cosa que representa el 19,3% del total de la població, segons el padró continu de l'INE --amb dades de l'1 de gener del 2019--, i és el quart país amb una esperança de vida més alta (83 anys).

Segons un estudi que ha elaborat l''Institute for Health Metrics and Evaluation' de Washington, Espanya podria ocupar el primer lloc l'any 2040, amb un augment de 2,8 anys en l'esperança de vida.

Contador
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.