Publicat 19/08/2019 13:01

Dos estudiants de la UOC creen una aplicació que detecta caigudes de gent gran dins i fora de casa

Manos de una anciana
SABINE VAN ERP/ PIXABAY - Archivo

BARCELONA, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

Dos estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han creat un servei de teleassistncia domiciliria per a persones grans que permet detectar caigudes o demanar ajuda dins i fora de casa. L'aplicació avisa a l'instant els familiars mitjanant una alarma que els arriba al mbil.

Segons un comunicat de la universitat, 'SeniorDomo' es va comenar a comercialitzar fa dos mesos a Barcelona i a l'rea metropolitana, i vol arribar a altres punts de Catalunya i Espanya a partir de l'any 2020.

La iniciativa va comenar a gestar-se fa tres anys arran d'una experincia personal de dos dels tres fundadors, els germans Pedro i Ángel Puertas, el pare dels quals estava malalt --d'esclerosi lateral amiotrfica (ELA)-- i volia envellir a casa, per aix van comenar a buscar la fórmula per fer-ho possible.

Ángel Puertas ha explicat que l'aplicació és "molt útil al comenament del procés d'envelliment" --tot i que reconeix que poques persones utilitzen el servei com a mtode de precaució--, i ha assegurat que cada any a Espanya es produeixen 300.000 caigudes de gent gran, 3.000 de les quals provoquen la mort de la persona i d'altres tenen seqüeles psicolgiques o físiques.

També ha aconsellat als familiars que parlin amb l'usuari sobre la incorporació del dispositiu en la seva vida, perqu "no deixa de ser una nova realitat en la qual l'usuari ha d'admetre que necessita ajuda i, si aix no es parla abans, pot haver-hi situacions de rebot".

EL PROTOCOL DE SOCORS

'SeniorDomo' protegeix els usuaris els 365 dies de l'any i les 24 hores del dia, i requereix un rellotge, un intercomunicador, un clauer i una aplicació per als familiars.

El rellotge té un bateria que dura dos mesos, es pot mullar i disposa d'un botó d'auxili i, a més, incorpora una srie de sensors, un altímetre, un giroscopi i un accelermetre que permeten detectar les caigudes.

D'aquesta manera, si detecta un canvi brusc d'alada amb impacte i absncia de mobilitat durant 30 segons, el rellotge activa una alarma que els familiars de l'usuari reben a través dels seus telfons mbils.

Mentrestant, l'empresa es posa en contacte amb l'usuari mitjanant uns intercomunicadors installats en el seu domicili, avisa els familiars i activa el protocol en cas d'emergncia, en coordinació amb el 112 com a collaborador registrat.

ESPANYA: LÍDER EN ESPERANA DE VIDA L'ANY 2024

Actualment, a Espanya hi viuen 9 milions de persones que tenen 65 anys o més, cosa que representa el 19,3% del total de la població, segons el padró continu de l'INE --amb dades de l'1 de gener del 2019--, i és el quart país amb una esperana de vida més alta (83 anys).

Segons un estudi que ha elaborat l''Institute for Health Metrics and Evaluation' de Washington, Espanya podria ocupar el primer lloc l'any 2040, amb un augment de 2,8 anys en l'esperana de vida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés