Publicat 14/6/2019 19:21:17 +02:00CET

Dos condemnats per violència de gènere han assassinat dones aquest any mentre estaven en llibertat condicional

Las víctimas de violencia de género crecen en 2018 un 10,7% en C-LM al registrar 1.667
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 14 Juny (EUROPA PRESS)

Durant l'any 2019, dos homes que estaven complint condemna per assassinar fa uns 15 anys dones amb les quals mantenien o havien mantingut una relació sentimental, han tornat a matar, presumptament, a les qui eren les seves parelles en l'actualitat. Tots dos estaven en llibertat condicional per decisió d'un jutge.

Un d'ells és l'home trobat mort aquest divendres al costat de la seva parella, tots dos amb ferides d'arma blanca, en un habitatge de Còrdova on s'ha registrat un incendi. L'home estava en llibertat condicional després d'una condemna per assassinat de la seva exparella en un municipi de Cadis l'any 2002.

L'home va ingressar en presó provisional i va ser condemnat l'any 2004 per aquests fets. El mes d'octubre del 2017, un jutjat de Cadis li va concedir el tercer grau; el febrer del 2018, la llibertat condicional; i la seva pena extingia íntegrament el 2020, segons han informat a Europa Press fonts penitenciàries.

L'altre cas és la d'un home condemnat per assassinar una dona que presumptament va matar, i ara ha estat aquest gener del 2019 quan l'advocada Rebeca Santamalia va ser trobat amb ferides d'arma blanca en un habitatge de Saragossa.

Ella és una de les víctimes mortals per violència de gènere que forma part de l'estadística oficial, que s'elabora des de l'any 2003. El seu presumpte agressor, José Javier Salvador, amb qui mantenia una relació sentimental, es va suïcidar després de llançar-se des d'un viaducte a Terol.

Ell es trobava en llibertat provisional per l'assassinat de la seva esposa l'any 2003, cas en el qual va ser representat per Santamalia. Ella el va defensar als tribunals a José Javier Salvador quan va assassinar amb una carabina a la seva esposa, Susana Patricia Maurel, a La Pobla d'Híjar (Terol), en el mes de maig del 2003.