Publicat 28/09/2019 16:50CET

Dos assajos mostren millores en un tipus de cncer de pulmó després de tractaments específics

BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

Dos assajos presentats al Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mdica (ESMO) a Barcelona han mostrat una major supervivncia de pacients amb un tipus de cncer de pulmó (el no microcític, CPNM) en estat avanat en emprar noves alternatives teraputiques a la quimioterpia --frmacs inhibidors i d'immunoterpia-- en el tractament.

Es tracta dels assajos FLAURA, que va provar tractaments orals inhibidors en 556 pacients amb una mutació gentica concreta, i CHECKMATE 227, que va comptar amb 1.189 pacients amb aquest cncer en estat avanat i va aplicar immunoterpia, segons va explicar la responsable del comit de premsa ESMO, Pilar Garrido, en roda de premsa.

Garrido, cap de la Unitat de Tumors Torcics de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, ha explicat que es diagnostica tard aquests cncers, per aquests assajos han demostrat millores en "pacients metastsics que, encara que no se'ls ha pogut guarir, se'ls ha ofert tractament amb més supervivncia i més qualitat de vida".

L'oncloga ha afegit: "La notícia bona és que anem augmentant l'arsenal teraputic per a pacients de cncer pulmó, per la segona notícia és que no podem quedar-nos aquí", i ha augurat que en un futur se'ls podr oferir més temps de vida i amb millor qualitat.

L'assaig FLAURA es va centrar en pacients amb CPNM amb mutació en el receptor EGFR: a un grup se li va administrar un frmac dirigit inhibidor de la tirosina quinasa de tercera generació, l''osimertinib', i al grup de control se li va administrar un inhibidor de primera generació --menys modern--, que va ser 'erlotinib' o 'gefitinib'.

El frmac més nou es va associar a una millora significativa en la supervivncia global enfront del tractament de comparació, amb una mitjana de 38,6 mesos per al tractament d'última generació, i de 31,8 mesos en el grup de control, mentre que les dades de seguretat són similars segons estudis previs.

L'estudi CHECKMATE 227, per la seva banda, va provar dues immunoterpies combinades o no amb quimioterpia, demostrant que la combinació de les dues quimioterpies és efica i ben tolerada, encara que "el repte major ser com identifica els pacients que obtindran el major benefici d'aquesta estratgia, considerant que per a molts pacients retardar l'ús de quimioterpia és important".

"Caldr analitzar els resultats amb detall per veure si aquesta combinació d'immunoterpia es tradueix en un canvi en la prctica clínica", ha afegit, i ha recordat la importncia de no fumar per reduir el risc de cncer de pulmó, així com les polítiques públiques antitabac.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés