Actualitzat 5/12/2019 15:41:52 +00:00 CET

Una dona sobreviu a una de les aturades cardíaques més llargues del món

Audrey i el seu marit al costat dels responsables del rescat i equip mèdic
EUROPA PRESS

L'afectada destaca que és "miraculós" haver sobreviscut

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

Audrey, una dona anglesa de 34 anys, ha sobreviscut a una aturada cardíaca de més de sis hores, una de les més llargues registrades al món, i la més llarga a Espanya, gràcies a l'estat d'hipotèrmia en què es trobava i a l'acció conjunta de l'Hospital Vall d'Hebron, Bombers de la Generalitat i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Ho han explicat el cap del Servei de Medicina Intensiva de l'hospital, Ricard Ferrer, un dels membres del mateix servei Eduard Argudo i un dels integrants de l'equip de rescat del Grup d'Actuacions Especials (Grae) dels Bombers, Pere Serral, aquest dijous en roda de premsa.

L'aturada cardíaca es va donar a causa d'una greu hipotèrmia que va patir la dona en ser sorpresa per una forta tempesta de neu durant una excursió que va fer al costat del seu marit dimarts passat entre el refugi de Coma de Vaca i Núria (Girona).

L'estat d'hipotèrmia en què es trobava -va arribar a l'hospital amb una temperatura de 20 graus- va ser clau per a la seva supervivència, perquè, com ha explicat Argudo, "amb hipotèrmia, els òrgans estaven més preservats, toleraven el fet que arribés poca sang i oxigen als seus òrgans".

LA MÉS PERLLONGADA A ESPANYA

Segons ha explicat el doctor Argudo, mai abans s'havia documentat "un cas de parada cardíaca reanimada tan perllongada com aquesta a Espanya" -sis hores amb el cor parat-, i poques vegades a tot el món.

"La hipotèrmia gairebé causa la mort a Audrey però alhora, també la va salvar, perquè el seu organisme, i sobretot el seu cervell, no es van deteriorar", ha assegurat, insistint que si la seva temperatura corporal hagués estat normal, la pacient no hauria sobreviscut.

"El seu cor estava totalment parat, no tenia cap mena d'activitat elèctrica o mecànica, en una situació fora d'aquest cas d'hipotèrmia no hauria sobreviscut", ha afegit.

"Com més m'informo i llegeixo sobre la qüestió, més miraculós sembla que hagi sobreviscut", ha explicat Audrey, que ja està recuperada, sense cap dany cerebral, i fora de perill.

UNA ACTUACIÓ CONJUNYEIX

La supervivència d'Audrey ha estat fruit d'un esforç conjunt entre Hospital Vall d'Hebron, Bombers de la Generalitat i el SEM.

En unes condicions meteorològiques adverses i amb una informació molt poc precisa sobre la seva situació, els bombers van aconseguir atendre-la i practicar-li les maniobres sanitàries hospitalàries necessàries.

El SEM va activar un total de sis unitats, dues d'aquestes helicòpters, per poder transportar la pacient fins a l'hospital, on professionals de diferents àrees van treballar conjuntament per aplicar-li la tècnica ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria), i poder reoxigenar els seus teixits i apujar la seva temperatura.

Ferrer ha assegurat que la cooperació entre els diferents professionals i entitats "té un impacte directe en la supervivència" i que casos com aquest són l'evidència empírica d'això.