Publicat 4/12/2019 18:37:21 +01:00CET

La dona assassinada al Prat va alertar de maltractaments a Bellvitge però no van comunicar-ho als jutjats

Un cotxe de Mossos d'Esquadra davant de l'edifici del Prat de Llobregat (Barcelona) on una dona ha estat assassinada presumptament per la seva parella.
EUROPA PRESS

Per llei els metges han d'informar al jutjat davant d'agressions o abusos

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

La dona assassinada dilluns al Prat de Llobregat (Barcelona), Yúlia, va alertar al personal sanitari que la va atendre a l'Hospital de Bellvitge la matinada del 25 de juny que les lesions les havia causat el seu marit, però el jutjat de violència sobre la dona del seu municipi, al que corresponia el cas, no va rebre l'avís que l'hospital està obligat a emetre.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han explicat a Europa Press que al jutjat de violència sobre la dona del Prat de Llobregat no hi consta cap notificació de l'hospital per les lesions de Yúlia.

Han precisat que els casos de maltractaments sempre els assumeix el jutjat del municipi on viu l'afectada, i ella mai va rebre una citació judicial pels fets.

A l'informe mèdic de la seva visita a urgències la nit del 24 de juny fins la matinada del 25 consultat per Europa Press, hi consta que Yúlia va arribar en ambulància a l'hospital de Bellvitge "per possible agressió domèstica del marit, segons refereix".

El mateix informe de Bellvitge recull que Yúlia va explicar que havia patit una "empenta i una caiguda cap enrere amb traumatisme contra la taula" a les costelles i al braç després de discutir amb el seu marit.

Va sortir de l'hospital passada l'una de la matinada i el migdia de l'endemà va anar CUAP del Prat de Llobregat, on residia, perquè li seguia fent mal el cop, i l'informe d'alta detalla que li van detectar una fractura en una costella.

L'HOSPITAL I LA CONSELLERIA HO INVESTIGUEN

Els protocols dels centres sanitaris han d'establir les relacions de col·laboració amb l'administració de justícia en els casos en què hi hagi "constatació o sospita fonamentada" d'agressions o abusos masclistes, tal com estableix la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.

Fonts del Col·legi de Metges de Barcelona han confirmat a Europa Press l'obligació dels metges d'informar el jutge de guàrdia fins i tot si es tracta d'una sospita i la pacient no explica que es tracti d'un cas d'agressió, i han detallat que als municipis més petits també es pot avisar directament als cossos policials.

La consellera de Salut, Alba Vergés, preguntada aquest dimecres en un acte al Prat, ha recordat que el seu departament va obrir dimarts un expedient informatiu sobre el cas per investigar i "aclarir què va passar en aquest cas concret" davant les informacions que la notificació no va arribar als jutjats, un procediment que segons la Conselleria pot durar diversos dies i fins i tot setmanes.

Fonts de l'Hospital de Bellvitge han explicat a Europa Press que el centre ha obert una investigació pròpia sobre els fets, i preveuen que sigui la Conselleria de Salut qui faci públics els resultats.