Actualitzat 15/11/2017 15:11

Un documental presenta per primera vegada un retrat íntim del cuiner Albert Adrià

Albert Adrià durant la presentació del documental 'Constructing Albert'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

Un documental, produït per Trueday films, presenta per primera vegada un retrat íntim del cuiner Albert Adrià, després de seguir-lo durant cinc anys en les seves peripècies professionals i gastronòmiques, han explicat aquest dimecres els directors, Laura Collado i Jim Loomis.

'Constructing Albert' se centra en la faceta més professional del germà de Ferran Adrià i s'estrenarà la tarda d'aquest dimecres en els Cinemes Girona de Barcelona.

El projecte va començar el 2013 com un documental de personatge: "La idea principal era gravar un durant un any, des que Albert va obrir els restaurants Tickets i 41º, però al final el seguim fins el 2017", ha comentat Collado.

Al llarg del film apareixen cares conegudes com la de Ferran Adrià i moments molt importants en la vida del protagonista com el tancament de El Bulli, la inauguració de diferents restaurants a Barcelona o la gala del certamen 50 Best 2015 que li va donar el premi a millor pastisser del món.

El film és un seguiment de la vida professional d'Adrià amb un enfocament molt humà: permet descobrir el famós cuiner al natural, amb les seves pors i les seves contradiccions i l'evolució dels seus diferents projectes gastronòmics.

"No és un documental gastronòmic, és un documental de personatge inspirat en la gastronomia", ha dit Collado, i ha comparat el format amb altres títols com 'Jiro Dreams of Sushi', dedicat al mestre nipó.

DOCUMENTAL OBSERVACIONAL

Des d'un primer moment van tenir clar que no volien fer "una pel·lícula clàssica culinària, sinó descobrir el personatge", ha dit Loomis, que es va encarregar de la fotografia i muntatge.

Loomis ha explicat que "resulta difícil reduir quatre anys d'enregistrament en només 82 minuts", una transformació que permet observar canvis en la vida del protagonista però també en els seus projectes professionals, on es mostra l'obertura i tancament dels diferents restaurants.

El repte més important de Loomis ha estat "captar la creativitat del menjar i transmetre el gust a través de les imatges", per la qual cosa juntament amb Collado van apostar per crear un documental observacional, amb la menor intervenció possible en el desenvolupament natural de la vida d'Adrià.

Encara que el protagonista va deixar que els directors actuessin sense intervenir en el procés creatiu, va demanar una única cosa: que aparegués Juli Soler, un vell amic, company i soci d'Albert i amb el qual va treballar durant molts anys.

El Bulli, el projecte conjunt dels dos germans, també té un paper important en la pel·lícula, van apareixent imatges o esments ja que "encara que fa 7 anys que va tancar, encara es recorda", ha reconegut el cuiner.

ÈXIT INTERNACIONAL

Des d'un primer moment, els directors van voler donar projecció internacional al projecte, encara que Collado ha reconegut que "fer documentals a Catalunya no és fàcil malgrat tenir una figura com Albert".

Per internacionalitzar-lo el van presentar a Amsterdam, on van obtenir el suport de la Televisió de Catalunya, en concret del programa 'Sense Ficció' que al gener emetrà una versió reduïda del documental.

La pel·lícula ja s'ha presentat com a candidata en diversos premis com els Goya o Gaudí i en festivals dels Estats Units ja que està previst que s'estreni a Nova York i que estigui disponible a Netflix a Amèrica del Nord.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés