Publicat 21/08/2019 11:11

Diversos sindicats dels Mossos apunten a la manca de prevenció i patrullatge com una de les causes de la inseguretat

Agents de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra davant la Sagrada Família de Barcelona, en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino/Europa Press - Archivo

Uspac, Sap-Fepol i SPC veuen "mala gestió" i inacció del Govern

BARCELONA, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

Diversos sindicats dels Mossos d'Esquadra han considerat que la manca de prevenció i patrullatge d'agents per la falta d'efectius és una de les principals causes de la inseguretat a Barcelona i a la resta de Catalunya.

En declaracions a Europa Press, el portaveu d'Uspac, Francesc Vidal, ha assegurat que la Policia catalana es va caracteritzar en els seus inicis per la prevenció i el "patrullatge preventiu".

I ha considerat que s'est deixant de banda aquesta funció per una srie de factors: la falta d'efectius, que ha qualificat de gravíssima; la destinació d'agents a dispositius com el Toga --de vigilncia de seus judicials--, i la "mala gestió del Departament d'Interior" amb set anys sense promocions de mossos nous --fins aquest any, en qu s'han graduat i incorporat 466 efectius--.

També ha apuntat al "degoteig" de mossos que es traslladen a policies locals i ha assegurat que, en l'actualitat, les patrulles de la Policia catalana només tenen capacitat per acudir als incidents en els quals són requerits, per no són prous per dur a terme tasques de prevenció.

Ha recordat que Uspac ha demanat l'anullació del servei Toga --que es va activar el 6 de febrer davant de diverses accions dels CDR-- perqu "cada dia est traient del carrer prop de 300 efectius a tot Catalunya", i ha considerat que la xifra d'agents necessaris s'hauria de calcular sobre la base dels 7,6 milions d'habitants que hi ha en aquesta comunitat, de manera que se situaria entre 19.000 i 20.000 --actualment hi ha uns 16.450 efectius operatius--.

"INACCIÓ" DEL GOVERN

El secretari general de Sap-Fepol, Pere Garcia, ha recordat que la seva organització sindical fa tres anys que alerta de la falta d'efectius --que xifra en uns 2.000 agents-- i ha lamentat la "inacció" del Govern.

Ha assegurat que falta "presncia al carrer" dels Mossos, i també ha lamentat que no es pot fer prevenció, sinó que les patrulles es limiten a actuar de manera reactiva --és a dir, acudeixen a incidents pels quals són requerits.

També ha assenyalat que Sap-Fepol sospita que en les comissaries no hi ha la "cobertura mínima", és a dir, el mínim de patrulles que s'hauria de garantir a cada rea bsica policial, i ha demanat que la Conselleria d'Economia destini una partida pressupostria a hores extres per ampliar la capacitat del servei.

Ha afegit que els agents han de "vigilar parets" arran del servei Toga i ha considerat que la Conselleria d'Interior hauria de demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s'aixequi l'obligació de tenir patrulles fixes a les seus judicials, per passar a una vigilncia intensa per dinmica que permeti als mossos acudir a incidents propers.

FALTA D'INVERSIÓ

El secretari general del SPC, David José, ha apuntat que "s'ha incrementat la sensació d'inseguretat perqu s'ha incrementat la inseguretat" després de diversos anys de falta d'inversió en recursos humans i materials.

Ha considerat que la situació actual és conseqüncia de "molts anys d'invertir molt poc en seguretat i mala gestió", que se sumen als problemes de delinqüncia a Barcelona, amb alguns fenmens recents.

Per també ha insistit que la prevenció només es pot fer "quan es disposa de recursos" i ha apostat per una borsa d'hores extres, encara que ha lamentat que tinguin un preu inferior al de les hores ordinries.

A més, ha assegurat que la protecció de seus judicials absorbeix "una gran quantitat d'agents de seguretat ciutadana que haurien d'estar patrullant", i ha explicat que, en el dia a dia, els agents només es poden limitar a reaccionar davant dels incidents que es produeixen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés