Publicat 11/4/2019 11:17:11CET

Diversos investigadors espanyols identifiquen petites molècules que prediuen la insulina i el risc de diabetis tipus 2

CIBEROBN

MADRID, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en col·laboració amb altres grups d'investigació de l'estudi 'PREDIMED', com la Universitat de Navarra, la Universitat Harvard i el Broad Institute de Boston (Estats Units), han identificat un model de metabòlits (petites molècules) que prediuen la resistència a la insulina i el risc de patir diabetis tipus 2.

El fet d'examinar la capacitat predictiva dels metabòlits involucrats en diferents vies, més enllà dels factors de risc clàssics, pot servir per descobrir quins biomarcadors milloren la predicció del risc de patir aquesta malaltia.

A més, i segons el parer dels experts, dirigits per l'investigador principal del CIBEROBN, Jordi Salas-Salvadó, s'ha estudiat com la diabetis té un inici "progressiu" i s'ha determinat els perfils de metabòlits abans del diagnòstic de la malaltia, que pot resultar de "molta utilitat" per identificar els biomarcadors diagnòstics de la diabetis tipus 2.

Concretament, en el treball, publicat a l''American Journal of Clinical Nutrition', els especialistes van avaluar la relació entre les concentracions plasmàtiques de metabòlits resistents a la insulina a l'inici de l'estudi i també després d'un i tres anys de seguiment dels pacients que hi van participar.

Així mateix, van avaluar si els canvis en els nivells de metabòlits estaven associats amb canvis en la resistència a la insulina després d'un any de seguiment, i van investigar el rendiment predictiu dels metabòlits per l'índex de resistència a la insulina més enllà dels factors de risc clàssics.

Per determinar quin paper tenen les anomalies metabòliques associades amb la resistència a la insulina en el desenvolupament de la diabetis, van estudiar també si els metabòlits que prediuen la resistència a la insulina a l'inici de l'estudi també podrien predir el risc de diabetis després d'una mitjana de 3,8 anys de seguiment.

De la mateixa manera, van identificar metabòlits específics associats a la resistència a la insulina que van millorar-ne la predicció més enllà dels factors de risc clàssics a l'inici de l'estudi i durant un període d'un any en una població anciana amb un alt risc cardiovascular.

Aquests metabòlits associats amb la resistència a la insulina a l'inici de l'estudi també van predir el risc de diabetis.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.