Publicat 11/4/2019 11:17:11 +02:00CET

Diversos investigadors espanyols identifiquen petites molcules que prediuen la insulina i el risc de diabetis tipus 2

Investigadors espanyols identifiquen petites molcules que prediuen la insulina i el risc de diabetis tipus 2
CIBEROBN

MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en collaboració amb altres grups d'investigació de l'estudi 'PREDIMED', com la Universitat de Navarra, la Universitat Harvard i el Broad Institute de Boston (Estats Units), han identificat un model de metablits (petites molcules) que prediuen la resistncia a la insulina i el risc de patir diabetis tipus 2.

El fet d'examinar la capacitat predictiva dels metablits involucrats en diferents vies, més enll dels factors de risc clssics, pot servir per descobrir quins biomarcadors milloren la predicció del risc de patir aquesta malaltia.

A més, i segons el parer dels experts, dirigits per l'investigador principal del CIBEROBN, Jordi Salas-Salvadó, s'ha estudiat com la diabetis té un inici "progressiu" i s'ha determinat els perfils de metablits abans del diagnstic de la malaltia, que pot resultar de "molta utilitat" per identificar els biomarcadors diagnstics de la diabetis tipus 2.

Concretament, en el treball, publicat a l''American Journal of Clinical Nutrition', els especialistes van avaluar la relació entre les concentracions plasmtiques de metablits resistents a la insulina a l'inici de l'estudi i també després d'un i tres anys de seguiment dels pacients que hi van participar.

Així mateix, van avaluar si els canvis en els nivells de metablits estaven associats amb canvis en la resistncia a la insulina després d'un any de seguiment, i van investigar el rendiment predictiu dels metablits per l'índex de resistncia a la insulina més enll dels factors de risc clssics.

Per determinar quin paper tenen les anomalies metabliques associades amb la resistncia a la insulina en el desenvolupament de la diabetis, van estudiar també si els metablits que prediuen la resistncia a la insulina a l'inici de l'estudi també podrien predir el risc de diabetis després d'una mitjana de 3,8 anys de seguiment.

De la mateixa manera, van identificar metablits específics associats a la resistncia a la insulina que van millorar-ne la predicció més enll dels factors de risc clssics a l'inici de l'estudi i durant un període d'un any en una població anciana amb un alt risc cardiovascular.

Aquests metablits associats amb la resistncia a la insulina a l'inici de l'estudi també van predir el risc de diabetis.