Publicat 28/6/2019 14:24:39 +02:00CET

Diverses organitzacions agràries consideren "desproporcionada" la prohibició de segar

Santiago Caudevilla, responsable de cultius herbacis d'UP i Joan Caball, coordinador nacional del sindicat
UNIÓ DE PAGESOS

LLEIDA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

Les organitzacions agràries han criticat aquest divendres la prohibició del Govern de segar durant 48 hores a Catalunya mentre estigui activat el Pla especial d'emergències per incendis forestals. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya veu "desproporcionada" la iniciativa i Unió de Pagesos la tatxa d'arbitrària.

Unió de Pagesos ha considerat en un comunicat que aquesta iniciativa és arbitrària i un menyspreu a l'agricultura, mentre que JARC assegura en un altre comunicat que "no té sentit aturar 48 hores l'activitat de les màquines recol·lectores o empacadores de palla de cereal a zones on no hi ha perill d'incendi, com seria el cas dels cultius de reg".

"Com a mesura de protesta davant d'aquesta decisió, que ha generat rebuig i indignació dins de la professió, el sindicat fa una crida a fer una aturada de màquines de segar i tractors als vorals de les carreteres catalanes entre les 14.00 i les 15.00 hores d'aquest divendres", ha informat Unió de Pagesos.

Unió de Pagesos considera que no té cap sentit aplicar una mesura homogènia en un territori tan ampli i amb tantes diferències com és el català i avisa de les importants pèrdues econòmiques que poden derivar-se del fet d'ajornar la recollida als camps en unes dates clau per al sector com les actuals.

El sindicat també recorda que les causes dels últims incendis de grans dimensions que hi ha hagut a Catalunya no han tingut a veure amb l'activitat rural, sinó que han estat provocats per altres motius.

"Entre els anys 1994 i 2018, l'acció de motors i màquines agrícoles només ha provocat el 4% dels focs forestals a Catalunya, segons dades de la Generalitat", apunta el sindicat que destaca que les burilles de cigarrets i les línies elèctriques han estat responsables, en el mateix període, del 6,4 i del 5,5% dels focs, respectivament.

L'organització assenyala que la prevenció és un dels eixos de la campanya de sega i que els agricultors adopten diverses mesures per minimitzar riscos al camp com avisar de l'inici i final de la sega als agents rurals, dur equipaments d'extinció a les màquines per poder reaccionar ràpidament o, en funció de les condicions climatològiques, no fer servir certes eines en les hores de més calor.

Per la seva banda, Jarc ha assenyalat que la decisió del Govern és desproporcionada i provoca un perjudici innecessari al sector agrari.

L'organització agrària demana al conseller d'Interior, Miquel Buch, que modifiqui la resolució i l'ajusti a la situació de risc real d'incendi de cada territori i apunta que si no ho fa es plantejarà demanar la seva dimissió.

Jarc qualifica d'inadmissible que s'hagi pres la decisió sense consultar-ho abans amb els representants del sector agrari, trencant els acords presos durant les reunions de treball prèvies, "en les quals els representants dels productors i de l'administració (Agricultura i Interior) van establir les mesures de protecció i control d'incendis."