Publicat 11/02/2019 18:05

Diverses entitats demanen activar "immediatament" la cessió obligatòria de pisos buits dels bancs

Roda de premsa del Grup Impulsor de la Llei catalana de pobresa energtica
ALIANZA CONTRA LA POBREZA ENERGÉTICA (APE)

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El Grup Promotor de la Llei catalana 24/2015 de la pobresa energtica i l'emergncia habitacional ha celebrat la recuperació de les mesures més importants de la norma, recuperada després de prop de tres anys de bloqueig per la impugnació de l'anterior Govern del PP, i ha urgit a activar "immediatament" la cessió obligatria d'habitatges buits de bancs i fons d'inversió.

En un comunicat aquest dilluns, els impulsors han assegurat que el Tribunal Constitucional ha notificat al Govern central i a la Generalitat la sentncia amb data de 31 de gener en la qual accepta el desistiment del recurs anterior, al que van arribar tots dos governs en un acord al novembre.

Amb aix, es recuperen eines "tan imprescindibles i demostradament efectives" com la que obliga a grans propietaris a fer una oferta de lloguer social a persones vulnerables que desnonin --per impagament de lloguer i per execucions hipotecries--, així com cedir habitatges buits per a ús social.

"Les taules d'emergncia necessiten amb urgncia aquestes mesures per poder oferir habitatge a totes les persones en situació d'exclusió residencial", han assegurat des del grup, format per l'Aliana contra la Pobresa Energtica (APE), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i Observatori Desc, entre altres entitats.

ACABAR AMB LES LLISTES D'ESPERA

Han exigit a la Generalitat que es responsabilitzi per garantir que no es vulnera aquesta llei, i que activi els mecanismes per a la cessió obligatria: "Les llistes d'espera en les taules d'emergncia han d'acabar-se perqu la mancada d'habitatge ja no pot ser una excusa".

També han demanat a l'Executiu catal que signi convenis que obliguin les empreses subministradores a assumir els deutes que les famílies no poden assumir.

Als ajuntaments catalans, han reclamat que inicin els mecanismes que preveu la llei per identificar els pisos buits i notifiquin als grans tenedors l'obligació de cedir-los.

Els consistoris han de sancionar "totes aquelles situacions d'incompliment de la llei", han subratllat, com no haver fet l'oferta de lloguer obligatori i els talls de subministraments a famílies vulnerables.

Les entitats han cridat també els jutjats i els advocats a aplicar la llei de manera exhaustiva, mentre que han assegurat que estaran "pendents i mobilitzades" perqu es compleixi la norma.

La sentncia del TC accepta el desestimient del recurs en els articles 2.2, 5 --en alguns apartats-- i 7 i les disposicions transitries segona i final tercera d'aquesta llei, alhora que estima el recurs i declara inconstitucionals els articles 3 i 4 i la disposició addicional relatius al sobreendeutament, que els governs central i catal van pactar.

"IMPRESCINDIBLES" DAVANT DE L'EMERGNCIA

Per la seva banda, la Taula d'Entitats del Tercer Sector ha celebrat en un comunicat el desbloqueig de les mesures i ha demanat al Govern catal que, "de manera immediata, inici l'aplicació de les lleis" --en referncia també a la Llei 4/2016 de mesures de protecció de dret a l'habitatge, que es va crear en resposta al recurs del PP--.

"Aquestes lleis socials són imprescindibles" davant de l'actual vulneració del dret a l'habitatge, fonamental per garantir-ne altres com el treball, la salut i l'educació, i ha ressaltat la importncia d'ampliar el parc públic d'habitatge, que és d'un 2% actualment, lluny del 15% que veuen com a mínim necessari.

També ha instat a recuperar "la resta de lleis socials encara tombades pel TC", com la del Codi de consum de Catalunya, la de l'impost sobre els habitatges buits, la d'Urbanisme i la de l'Agncia Catalana de Protecció Social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés