Publicat 11/2/2019 16:36:17CET

Diverses entitats demanen activar "immediatament" la cessió obligatòria dels pisos buits dels bancs

ALIANZA CONTRA LA POBREZA ENERGÉTICA (APE)

Celebren la recuperació de la Llei 24/2015 i el lloguer social per a desnonats

BARCELONA, 11 Febr. (EUROPA PRESS) -

El Grup Promotor de la Llei catalana 24/2015 de la pobresa energètica i l'emergència habitacional ha celebrat la recuperació de les mesures més importants de la norma, recuperada després de prop de tres anys de bloqueig per la impugnació de l'anterior Govern del PP, i ha urgit a activar "immediatament" la cessió obligatòria d'habitatges buits de bancs i fons d'inversió.

En un comunicat aquest dilluns, els impulsors han assegurat que el Tribunal Constitucional ha notificat al Govern central i a la Generalitat la sentència amb data de 31 de gener en la qual accepta el desistiment del recurs anterior, al qual van arribar tots dos governs en un acord al novembre.

Amb això, és recuperen eines "tan imprescindibles i demostradament efectives" com la que obliga a grans propietaris a fer una oferta de lloguer social a persones vulnerables que desnonin --per impagament de lloguer i per execucions hipotecàries--, així com cedir habitatges buits per a ús social.

"Les taules d'emergència necessiten amb urgència aquestes mesures per poder oferir habitatge a totes les persones que es troben en situació d'exclusió residencial", han assegurat des del grup, format per l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i Observatori Desc, entre d'altres entitats.

ACABAR AMB LES LLISTES D'ESPERA

Han exigit a la Generalitat que és responsabilitzi per garantir que no és vulnera aquesta llei, i que activi els mecanismes per a la cessió obligatòria: "Les llistes d'espera en les taules d'emergència han d'acabar perquè la mancada d'habitatge ja no pot ser una excusa".

També han demanat a l'Executiu català que signi convenis que obliguin les empreses subministradores a assumir els deutes que les famílies no puguin assumir.

Als ajuntaments catalans, han reclamat que iniciïn els mecanismes que preveu la llei per identificar els pisos buits i notifiquin als grans tenedors l'obligació de cedir-los.

Els consistoris han de sancionar "totes aquelles situacions d'incompliment de la llei", han subratllat, com no haver fet l'oferta de lloguer obligatori i els talls de subministraments a famílies vulnerables.

Les entitats han cridat també els jutjats i els advocats a aplicar la llei de manera exhaustiva, mentre que han assegurat que estaran "pendents i mobilitzades" perquè és compleixi la norma.

La sentència del TC accepta el desestiment del recurs en els articles 2.2, 5 --en alguns apartats-- i 7 i les disposicions transitòries segona i final tercera d'aquesta llei, alhora que estima el recurs i declara inconstitucionals els articles 3 i 4 i la disposició addicional relatius al sobreendeutament, que els governs central i català van pactar.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.