Publicat 19/05/2021 16:12CET

Diverses CCAA s'ofereixen a acollir els menors estrangers arribats a Ceuta, i Andalusia diu que no pot acollir més

Persones migrants descansen després de la seva arribada a la platja del Tarajal, a Ceuta.
Antonio Sempere - Europa Press

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Diverses comunitats autònomes oferiran al Govern el seu suport per acollir els menors estrangers que han arribat aquest dilluns i dimarts a Ceuta, i que han creuat la frontera sols, així com a habilitar els recursos que siguin necessaris per a la seva atenció, com el Govern Basc, Múrcia, Extremadura i Castella-la Manxa, mentre que Andalusia ha dit que no pot acollir més perquè ja tenen 3.000 nens.

Així ho traslladaran els consellers de les respectives comunitats autònomes aquesta tarda en la reunió que van a mantenir amb la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, en el Consell Territorial que ha convocat d'urgència per abordar la situació dels menors migrants que han arribat a Ceuta.

En concret, el Govern Basc traslladarà en aquesta reunió d'urgència la seva disposició a acollir menors en el que ha qualificat de "greu situació" des del punt de vista humanitari.

També va a traslladar la "urgent necessitat" que es convoqui la conferència sectorial de migracions i la seva preocupació "pel tractament que s'està donant a les polítiques migratòries per part de l'Estat, la inacció del qual després han de parchear les polítiques socials".

Així ho ha confirmat la consellera d'Igualtat, Justícia i Polítiques Socials, Beatriz Artolazabal, a preguntes dels mitjans sobre si Euskadi oferirà la seva col·laboració per acollir alguns menors en una compareixença en la qual ha confirmat que Euskadi "sempre ha estat solidària i aquesta vegada també ho serà", encara que ha afegit que de moment, no compten amb informació precisa sobre l'abast i el perfil de les persones migrants que van a necessitar ser acollits.

Per la seva banda, Múrcia ha ofert a Ceuta la seva col·laboració per habilitar diferents recursos enfront de la crisi. Així ho ha indicat la vicepresidenta i consellera de Dona, Igualtat, LGTBI, Famílies i Política Social, Isabel Franco.

Les direccions generals de Serveis Socials i Relacions amb el Tercer Sector, i de Seguretat Ciutadana i d'Emergències, s'han posat a plena disposició de la ciutat autònoma per a la coordinació entre administracions de les actuacions necessàries. Així mateix, la Direcció general Serveis Socials treballa a canalitzar les comunicacions amb les entitats del Tercer Sector de la Regió.

"Aquest és un drama humà en el qual no s'ha de criminalitzar a les persones per la situació al fet que s'han vist abocades, però davant el qual el Govern de la Nació ha d'assumir la seva responsabilitat i competències, prenent decisions, nosaltres respondrem amb lleialtat i solidaritat", ha assenyalat la consellera.

Franco ha puntualitzat que la Comunitat acull en aquests moments 144 menors estrangers, finançant el cent per cent d'aquest acolliment, davant el que la vicepresidenta ha reclamat "la responsabilitat de Moncloa a l'hora de contribuir a despeses que considerem derivats de la immigració, que són competència de l'Estat".

CRISI HUMANITÀRIA

Així mateix, el vicepresident segon i conseller de Sanitat i Serveis Socials de la Junta d'Extremadura, José María Vergeles, ha indicat que el conjunt de les comunitats autònomes han de contribuir a solucionar la crisi provocada a Ceuta per l'arribada massiva de migrants, i que podria provocar una "crisi humanitària".

Vergeles ha reconegut que de moment desconeix la forma en la qual podria materialitzar-se aquesta ajuda, ja sigui habilitant places per acollir els menors estrangers solos o altres mesures, per la qual cosa esperarà a conèixer les propostes del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

En tot cas, ha remarcat que "Extremadura sempre ha estat quan ho ha necessitat Espanya", perquè això és alguna cosa que el president de la Junta, Guillermo Fernández Encalla, ho té "clar".

Mentre, el Govern de Castella-la Manxa ha demanat a totes les forces polítiques, "aquesta vegada sí", que recolzin al Govern de la Nació en la gestió de la crisi migratòria a Ceuta perquè "en aquests moments és quan es demostra l'altura de mires i el patriotisme". Així ho ha manifestat el seu portaveu i consellera d'Igualtat, Blanca Fernández, aquest dimecres en roda de premsa.

Fernández ha afirmat que la de Ceuta és "una crisi sense precedents", amb una actitud per part del Govern del Marroc que "deixa bastant que desitjar" perquè "no es pot mai utilitzar a les persones i menys àdhuc a menors, per aconseguir absolutament gens ni per protestar per res". "Les persones no som mercaderia ni som moneda de canvi", ha criticat.

A més, ha apuntat que tampoc cal oblidar-se de la qüestió humanitària, especialment quan té a veure amb menors d'edat, que "han de ser correctament atesos". "Espanya no es pot permetre el luxe de tractar nens i nenes com alguna cosa diferent al que són, nens i nenes, els drets de les quals han de ser protegits", ha subratllat.

ANDALUSIA DEMANA EQUITAT I SOLIDARITAT A les ALTRES CCAA

Per la seva banda, des de la Junta d'Andalusia, la consellera d'Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació de la Junta d'Andalusia, Rocío Ruiz (Ciudadanos), ha manifestat aquest dimecres sobre la reunió d'aquesta tarda amb el Govern que, si es proposa un repartiment, van a dir que "Andalusia no pot acollir a més nens".

"És que nosaltres ja tenim 3.000 nens. Jo m'imagino que perquè hi hagi equitat el que haurà d'haver-hi és un repartiment amb la resta de les comunitats autònomes que no tenen el problema de la immigració infantil com tenim en Andalusia", ha argumentat en declaracions als periodistes la consellera en un acte a Madrid.

Ruiz ha dit que vol veure "la capacitat que té la resta de les comunitats", ja que la d'Andalusia "està ja bastant saturada" i, encara que tenen places, "per descomptat, reservades sempre perquè les pasteres arriben a qualsevol moment", ara s'ha precipitat el flux.

"A l'estiu sol haver-hi també moltíssimes més arribades, però arriba un moment en què no anem a poder", ha lamentat, per la qual cosa espera "que la solidaritat i l'equitat es vegi reflectit en la reunió".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés