Publicat 24/01/2014 14:42

Dissenyen un robot que administra dosis de quimioteràpia amb "més precisió i seguretat"

Els hospitals Vall d'Hebron i Clínic protagonitzaran una prova pilot

SANT SEBASTIÀ, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

L'empresa Kiro Robotics, creada per la Corporación Mondragón a Aretxabaleta (Guipúscoa), ha dissenyat el robot 'Kiro Oncology', ja operatiu a Onkologikoa de Sant Sebastià, que permet administrar el tractament de quimioteràpia "amb més precisió, més seguretat i més traçabilitat", segons ha explicat el doctor cap del servei de Farmàcia del citat centre, Gerardo Cajaraville.

En una roda de premsa a Onkologikoa Cajaraville, la delegada general del centre, Almudena Moreno, i el director general de Kiro Robotics, Borja Lizari, han presentat aquest robot el disseny i fabricació del qual, procés en el qual han pres part tres cooperatives de Corporació Arrasate, s'ha prolongat durant dos anys, més un altre any i mig de proves, i ha suposat una inversió d'uns sis milions d'euros.

L'especialista ha destacat la dificultat que entranya del procés d'aplicació de les dosis "individualitzades" de quimioteràpia a cada pacient, ja que cadascuna és diferent i respon a fórmules "molt complexes", al que es summa la "toxicitat" dels fàrmacs amb "risc" per al manipulador, i "sense marge d'error".

En aquest sentit, ha subratllat que 'Kiro Oncology' permet "més precisió, més seguretat i més traçabilitat" a l'hora de preparar les dosis que decideix l'oncòleg i que després revisa un farmacèutic, en condicions "estèrils".

Segons ha explicat, els enginyers de Kiro Robotics els han explicat el projecte el 2010 i dos anys després tenien el robot dissenyat i fabricat, començant les primeres proves el juny del 2012 i el mes de novembre passat es li va donar el vistiplau perquè les dosis arribin als pacients i ara mateix "s'usa de manera gradual incorporant cada vegada més preparacions". El robot pot preparar entre quinze i cinc dosis per hora depenent de la seva complexitat.

Lizari ha explicat que el de 'Kiro Oncology' ha estat un projecte "molt complex i ambiciós" i ha destacat que no es tracta del primer robot d'aquest tipus al mercat, però sí incorpora "millores substancials" i assegura "completament que el procés d'administració de la quimioteràpia estigui totalment controlat i no hi hagi errors".

COMERCIALITZACIÓ

El director de Kiro Robotics ha indicat que una vegada finalitzada la prova pilot, el que portarà un parell d'anys més, començarà la fase de comercialització internacional. Sobre aquesta qüestió ha destacat que setmanalment es reben visites de centres hospitalaris dels EUA, el Regne Unit o França, per exemple, interessats en el nou robot que pròximament s'instal·larà en fase pilot en dos hospitals de Catalunya, el Clínic i el de Vall d'Hebron a Barcelona, per la qual cosa les perspectives "són bones".

A més, ha destacat que s'espera que aquest projecte serveixi per crear un centenar d'ocupacions directes i cent més indirectes ja que la part tècnica es subcontracta, i ha confiat que serveixi d'"efecte crida" perquè les cooperatives de la Corporación Mondragón s'animin a entrar en aquest sector.

Pel que fa a les noves línies d'investigació de Kiro Robotics ha explicat que l'empresa treballa en diversos productes a l'àmbit de l'automatització de la farmàcia hospitalària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés